Vikingeværk
De danske vikinger, der i sin tid invaderede England, er med den store Brede-udstilling midlertidigt vendt tilbage og har erobret massemedierne i en grad, så det næsten er for meget af det gode. Også i den aktuelle faglitteratur gør de sig kraftigt gældende, og her virker de straks lidt mindre øretæveindbydende. Et stort og farvestrålende katalog til selve den omtalte udstilling er tillige et nyttigt opslagsværk, som mange vil kunne have glæde af, og et lille hæfte om vikingernes spor i landskabet vil være godt at have liggende i bilen. En sammenfattende fremstilling af »Danmarks vikingetid« savnes ikke - den siges at være blevet en bestseller, hvad den i høj grad fortjener - og i »The Viking Age in Denmark« anlægges nye interessante synsvinkler. Et par normanniske krøniker, for første gang oversat til dansk, knytter nærkontakten, og en rapport om »Nordlandsbåden«, vikingeskibets nutidige efterkommer, virker i samme retning. Hurra for vikingerne!
Af Ingen angivet
Nå måske deler De ikke den almindelige begejstring for vore berømte slagsbrødre, men der er også andet i årets udbud af kulturhistorisk litteratur, som er denne artikels emne. Gyldendals store socialhistorie fortsætter med endnu et par bind, det ene handler om - nå ja - vikingerne, men dog også om middelaldersamfundet, og med det andet er vi helt oppe i vort eget århundrede. (Fig. 1) Broby Johansen er på sit kunst- og kulturhistoriske triumftog nået til Thy og Hardsyssel, og Paul Hammerich slutter sin moderne Danmarkskrønike det Herrens år 1972. Nyt på bogmarkedet er et værk om »Herregårdsliv«. Tre af otte bind foreligger. Stort skal det være, og for en gangs skyld er det ikke bare salene, vi bliver ført rundt i.
Fig. 1. Illustration fra »Vikingerne i England«.
Karakteristisk for årgangen er ellers en række statelige etbindsværker i smukkeste udstyr. (Fig. 2) »Kina og Danmark« er så spændende og inspireret, at vi vil give den førsteprisen, men bøger om Kunstkammeret og om »Et hus i Haderslev« følger tæt i hælene; den sidste har fine farvegengivelser af de forbavsende billedfund i Slotsgade 20 (se Skalk 1976:6). (Fig. 3) En Randershistorie med særligt henblik på det maritime har set lyset, og Nationalmuseet er i sin serie om historiske huse nået til et af de mere ydmyge steder: Aarsdale Fiskerleje på Bornholm. Af mindre publikationer med lokalhistorisk emne kan nævnes en om liv og gerning ved Roskildefjorden, en anden om Raadvad-fabrikkerne ved Mølleåen og en tredje om Hirsholmene; de fængsler alle, og ikke mindst den sidste bærer præg af kærlige hænder. Man kan i denne forbindelse fundere over, hvor udmærket netop de »små« lokaliteter egner sig for historisk behandling. Lad os tage »Den fynske sulegård« med i selskabet, skønt den er flyttet til Frilandsmuseet.
Fig. 2.
Vikingerne i England (Katalog til vikingeudstilling). Nationalmuseet og Forhistorisk Museum. 1981. - 50 kr.
Mogens Schou Jørgensen m.fl. (red.): Vikingernes spor i det danske landskab. Nationalmuseet. 1981. - 25 kr.
Else Roesdahl: Danmarks vikingetid. Gyldendal. 1980. - 195 kr.
Klavs Randsborg: The Viking Age in Denmark. Duckworth. 1980. - £7,95.
To normanniske krøniker. Oversat og kommenteret af Erling Albrectsen. Odense Universitetsforlag. 1980. - 79,30 kr.
Nordlandsbåden - analyseret og prøvesejlet af Vikingeskibshallens bådelaug. Nationalmuseet. 1980. - 98 kr.
Niels Lund og Kai Hørby: Samfundet i vikingetid og middelalder 800-1500. - Svend Aage Hansen og Ingrid Henriksen: Sociale brydninger 1914-39. (2. og 6. bind af Dansk social historie). Gyldendal. 1980. - Abonnement: 142,05 kr pr bind.
Broby Johansen: Med Broby i Nordvestjylland. Thy og Hardsyssel (Fjerde bind af Kunstvejviser). Hamlet. 1980. - 258 kr (Subskribenter: 218 kr).
Paul Hammerich: Opgang og nedtur. 3. bind af En Danmarkskrønike 1945-72. Gyldendal. 1980. - Samlet pris for værket (indb.): 750 kr.
Ole Højrup (red.): Herregårdsliv 1 (Elever og forvalter), 2 (Karle, piger og daglejere) og 3 (Stald- og havefolk). Tre bind af otte planlagte. Nationalmuseet. 1980-81. - Pris pr bd 195 kr (abonnement), 235 kr (løssalg).
Fig. 3. Af digteren Poul Martin Møllers skitsebog fra Kinarejsen 1819-21. Illustration i »Kina og Danmark«.
Kyndelmissens historie og traditioner beskrives i en fin lille bog, og kakkelovnens saga er kyndigt behandlet af en ekspert. Det er ovne af en lidt anden art, vi møder i »Ild og ler«, der ligesom »Grønlandske skinddragter« er teknisk betonet. Om Nationalmuseets skatte fra 16-1700-årene foreligger en ny vejleder, og om Frilandsmuseets bygninger en kunstmappe, som det er en æstetisk nydelse at gå om bord i. Bogstaveligt spændende og kulturhistorisk velkrydret er beretningen om en nordjysk mordsag, mens »Den store pyramide« bjergtager læseren med sin teori om et uopdaget gravkammer i farao Cheops' berømte monument. Den sidstnævnte falder egentlig lidt uden for rammen af denne oversigt og ligeledes de følgende: en bog om agerbruget og dets redskaber og en om stenalderbopladsen i Flaadet på Langeland. De er for fagfolk, men tiltalende og læseligt præsenteret. For resten: Er De skeletinteresseret? I så fald kan vi henvise til det i Sverige udgivne tidsskrift Ossa.
Skolebogslitteraturen - for nu at gå til den anden yderlighed - er i vild vækst, og vi må opgive at omtale dens produkter enkeltvis. Kvaliteten er iøvrigt stærkt svingende - fra det helt fladpandede til det udmærkede. (Fig. 4) Det meste er såkaldte temahæfter, men samlingen omfatter også en egentlig Danmarkshistorie, og den ville man godt have læst efter, da man gik i skole. (Fig. 5) - En morsom sag for børn såvel som voksne er en småbog om »Gammelt dansk legetøj«, beskrevet så man selv kan lave det efter. Fortiden nyttiggjort! Det bliver den også i en lille publikation om historisk beskæftigelsesarbejde praktiseret på Langeland.
Fig. 4.
Tove Clemmensen og Mogens B. Mackeprang: Kina og Danmark. 1600-1950. Kinafart og Kinamode. Nationalmuseet. 1980. - 260 kr.
Bente Dam-Mikkelsen og Torben Lundbæk (red.): Etnografiske genstande i Det kongelige danske Kunstkammer 1650-1800. Nationalmuseet. 1980. - 245 kr.
Et hus i Haderslev. Slotsgade 20 gennem 400 år. Fredningsstyrelsen og Haderslev Museum. 1980. - 120 kr.
Ole Warthoe-Hansen, Henrik Fode og Finn H. Lauridsen: Søkøbstaden Randers. Flodhavn og købmandsby. Udgivet af Randers Skipperlaug og Historisk Samfund. 1980. - 150 kr.
Historiske huse i Aarsdale Fiskerleje. Nationalmuseet. 1980. - 158 kr.
Thomas Højrup: Fjordboliv omkring Roskilde Fjord. Nationalmuseet. 1980. - 45 kr.
Kjeld Kayser: Raadvad, en historisk billedbog. Nationalmuseet. 1980. - 50,25 kr.
Hans Gregersen m.fl.: Hirsholmene. Forlaget Bygholm, Frederikshavn. 1980. - 64 kr.
Peter Michelsen: Den fynske sulegård. Nationalmuseet. 1980. - 24,85 kr.
Børge Jensen: Kyndelmisse. Horsens Sparekasse. 1981. - 25 kr.
Ebbe Johannsen: Kakkelovn og jernovn. Nyt Nordisk Forlag. 1980. - 79,50 kr.
Arne Bjørn: Ud og ler. Brænding i miler og primitive ovne. Høst. Ny revideret udgave 1980. - 88 kr.
Lotte Rix: Grønlandske skinddragter. Nationalmuseet. 1979. - 40,10 kr.
Inge Mejer Antonsen: Konge, adel, borger. Danmark 1660-1750 (Museumsvejledning). Nationalmuseet. 1980. - 24,50 kr.
Frode Kirk: Bygninger på Frilandsmuseet. (Hertil mappe med 28 tavler). Nationalmuseet. 1980. - 250 kr.
Mogens Jerver: Mordet i Sønder Økse. Borgen. 1980. - 78 kr.
Hubert Paulsen: Den store pyramide. Gyldendal. 1980. - 125 kr.
Grith Lerche og Axel Steensberg: Agricultural Tools and Field Shapes. Nationalmuseet. 1980. - 60 kr.
Jørgen Skaarup: Flaadet. En tidlig maglemoseboplads på Langeland. Langelands Museum. 1979. - 81 kr.
Fig. 5. Dette morsomme, ofte gengivne, 1500-talsbillede af sildefiskeriet i Øresund har i bogen »Børn i vikingetid og middelalder« fået følgende kommentar: Så let forestillede man sig, at det var at fange sild.
Så bøvet kan en skolebogsforfatter orientere sine læsere.
Den kongelige Mønt- og Medaillesamling (nu afdeling af Nationalmuseet) har haft rund fødselsdag og i den anledning udsendt hele to jubilæumsbøger, en for hvert århundrede, den har eksisteret, mens Langelands Museum - en grønskolling på 80 - nøjes med en enkelt, som til gengæld er morsom, hvad enhver forstår, der kender blot lidt til stifteren, købmand Jens Winther. Det smukke tobinds festskrift, som var Nationalmuseets hyldest til P. V. Glob på 70-årsdagen, vil være mange læsere bekendt, men der kan være grund til at pege på en nydelig lille bog af indholdsmæssigt samme type: »Ildbuk og høvlspån«. Den er mindeskrift for den nyligt afdøde, højt fortjente Esbjergarkæolog, snedkermester Niels Thomsen - for Skalk ikke blot en velset bidragyder, men en nær ven.
Endelig en gave til Sverigesrejsende. Nå gave er måske så meget sagt, men det store, gedigne værk giver noget for pengene: et helt lands oldtidsminder beskrevet for dem, der selv vil se.
De omtalte bøger kan købes i boghandelen eller gennem de i listen omtalte institutioner. Bemærk venligst, at Skalk ikke tager mod bestillinger. (Fig. 6)
Fig. 6.
Ossa. International Journal of Skeletal Research. Osteological Research Laboratory, University of Stockholm.
Skolebøger fra Carlsen if. 1980-81:
Tage Andersen: Børn i vikingetid og middelalder. - 69,50 kr.
Karl Aage Baarstrøm: Dig og historien. Grundbog. 65,45 kr. Hertil fem temahæfter af forskellige forfattere: om lov og ret, kvinder, arkæologi, skolen, landbruget - alt i historisk belysning. Pris pr stk. 26,80 kr.
Rikke Agnete Olsen: Nordboerne i Grønland og Hvor ved vi det fra? - Pr stk 24,85 kr.
Aliki Brandenberg: Mumier fra Ægypten. -54,50 kr.
Skolebøger fra Munksgaard, 1980-81:
Sven Skovmand: Historie 1 og 3 (Danmarks historie fra oldtiden til 1500-tallet og fra landboreformerne til første verdenskrig). - Pr stk 69,50 kr.
Kjartan Simonsen: Temabog 3 (Emner med hovedvægt efter 1500-tallet). - 89,50 kr.
Stenalder - et jægerfolk for 7000 år siden. Otte småbøger af forskellige forfattere om Vedbæk-fundene. Priser omkring 37 kr.
Holger Rasmussen: Gammelt dansk legetøj. Nationalmuseet. 1980. - 34,50 kr.
Søren Nancke-Krogh: Historisk arbejdsplads 1978/79. Fyns Amtskommune. 1980.
Otto Mørkholm (red.): Den kongelige Mønt-og Medaillesamling 1781-1981. Nationalmuseet. 1981. - 98,50 kr.
Kirsten Bendixen: Et Myntcabinet til Nytte og Ære. Nationalmuseet. 1980. - 20 kr.
Langelands Museum 1900-1980. Langelands Museum. 1980. - 40 kr.
Det skabende menneske I-II. Kulturhistoriske skitser tilegnet P. V.GIob. Nationalmuseet. 1981. - 220 kr.
Ulf Gudmundsen (red.): Ildbuk og høvlspån. En bog om Niels Thomsen - amatør og inspirator. Vestkystens Forlag. 1980. - 76 kr.
Sverker Janson og Erik B. Lundberg (red.): Med arkeologen Sverige runt. Forum. 1980. - Ca 220 kr.