Tingenes teater

For dem, der i nær fremtid skal nyde ferielivet, har vore hjemlige museer mange tilbud, og er der tid til et sidespring over grænsen, kan man i Dithmarscher Landesmuseum stifte bekendtskab med et samfund, hvis stædige frihedstrang har bragt flere danske konger til fortvivlelse.

Af Redaktionen

ESBJERG MUSEUM. Udstillingen »Australiens indfødte« fortsætter til 26. august.

FORSØGSCENTRET, Lejre, genskaber jernaldermiljøet og viser arbejdende værksteder med vævning, pottemageri og smedning indtil udgangen af september. Dertil kommer en udstilling om »Bopladsen ved bræen« og en anden om jydepotter. 30. juni - 8. juli demonstreres jernalderens rytteri.

FYNS STIFTSMUSEUM, Odense, har nyopstillet »Fyns oldtidsbebyggelse«.

HADERSLEV MUSEUM fortæller i en forsommerlig udstilling om udgravningen af renæssanceslottet Hansborg og i en sensommerlig (14. aug. - 23. sept.) om »Fortid og fritid«. Slesvigske vognsamling i Sejlstensgyde er åben til udgangen af august.

HERNING MUSEUM viser »Smil til fotografen« (S. Løvstads fotohistoriske samling) og, fra 25. juni til medio september, »Jens Nielsens bondegård« opbygget af Inge Ågård Faurtofts 57 dukkeæsker.

HJØRRING MUSEUM. Udstillingen »Vendsyssel historiske Museum nu, da og imorgen« fortsætter året ud. I Hirtshals vises »Signes bjesk« (1. juli - 30. september) og på Rubjerg Knude fyr »Sand« (til 30. september).

HOLSTEBRO MUSEUM. Her kan (18. aug. - 16. sept.) beses en samling af 150 privatejede dukker og (6. okt. - 11. nov.) en udstilling om »Tvis kloster«. Daglig kl 13 - 17.

LANDBRUGSMUSEET på Gl. Estrup har fire udstillinger løbende året ud: »Mælk, smør og ost«, »Røgt og pleje«, »Plove« og »Høstmaskiner og traktorer«.

LANGELANDS MUSEUM, Rudkøbing, huser i sommer den enestående Kinasamling fra Tranekær Slot. Det er første gang, den vises offentligt.

MARIBO MUSEUM åbner til september en udstilling bygget over Nationalmuseets undersøgelse af voldstedet Eriksvolde. Året ud.

MOESGÅRD ved Århus viser til og med september udstillingen »Vi graver« om arkæologiens metoder og resultater. Som udgangspunkter benyttes stenalderfæstningen ved Sarup og det slaviske voldsted Alt Lübeck.

MØNTERGÅRDEN, Odense, har til sin permanente udstilling føjet en meget stor samling mønter og medaljer. Materialet er først og fremmest dansk, men også de øvrige nordiske lande og Middelhavsområdet er repræsenteret.

NATIONALMUSEET er med sin nyopstilling af oldsagssamlingen nået til ældre jernalder. Den bliver klar i løbet af sommeren.

SILKEBORG MUSEUM beskæftiger sig i oktober-november med ler: lerklining, pottemageri m.m. Et arbejdende pottemagerværksted vil være at se, og milebrænding finder sted.

SVENDBORG MUSEUM viser »Politiet på Sydfyn gennem tiderne« til 31. okt., mens »Børn og leg« fortsætter året ud. I den genåbnede Anne Hvides Gård kan ses borgerinteriører og en særlig afdeling med Svendborg-sølv.

ÅLBORG MUSEUM præsenterer en mindre udstilling om nålemageri og en større om »Soldater i Ålborg«. Begge fortsætter året ud.

OG SYDPÅ: Museerne i Meldorf og Heide viser udstillingen »Die Dithmarscher« indtil 16. sept.