Som skrevet står
Endnu for tyve år siden var det ikke ualmindeligt, at videnskabelige værker, der egentlig var bestemt for fagfolk, blev tilsat et passende mål folkelighed for at gøre dem mere salgbare. Johannes Brøndsteds Danmarks Oldtid er et eksempel herpå, og selv om det i hans tilfælde lykkedes ganske godt, er det en dårlig ide, hvad man da også omsider har indset. For nylig er udkommet hele to publikationer, der kan opfattes som en slags afløsere for Brøndsted, nemlig bronzealderbindene til Sesams Danmarkshistorie og »Oldtidens samfund«, som er førstedelen af et stort værk om dansk socialhistorie. De er, skønt skrevet af samme mand (Jørgen Jensen), vidt forskellige - den første lind og lettilgængelig (hertil bidrager udmærkede tegninger af Flemming Bau), den anden dybtborende, med kurver og diagrammer, som kræver forkundskaber. Den ene er simpelthen forudsætningen for den anden, ingen kan undværes. Af Sesamserien skulle komme yderligere seks bind alene om oldtiden, mens socialhistorien er planlagt til syv bind, hvoraf tre foreligger (Fig. 1).
Af Redaktionen
Fig. 1. Illustration fra Sesams Danmarkshistorie, Bronzealderen.
Bøger som ovenstående er der ikke overflod af i den kulturhistoriske litteratur, og det er egentlig ret opsigtsvækkende at finde hele to i den årgang 79, vi har taget frem til gennemsyn. Åbenbart er det oversigtsværkernes år. Mange læsere har vel allerede sikret sig dronningens fødselsdagsgave, den imponerende bog om »Danefæ«, og trænges der til mere baggrundsviden, kan vi anbefale Birgit Rasmussens leksikon-håndbog, som ikke blot omfatter Danmark, men hele Europa og den Nære Orient. Fra Broby Johansens hånd foreligger et nyt storværk, og faktisk skulle han skamme sig. I en alder, hvor normale mennesker hygger sig i gyngestolen, kaster han sig ud i en elleve-binds(!) fædrelandsbeskrivelse, der lyner og gnistrer i hver eneste sætning. Kunstvejviseren, som han kalder den, skønt den handler om meget andet end kunst, er i tekst som billedudstyr overvældende. Tre bind foreligger, og resten vil følge i hurtigt tempo - stol på det.
Tilsvarende toner, men lokale og unægtelig noget mere afdæmpede, finder vi i en række mindre bøger. Tranekær slot og by er nydeligt beskrevet i ord og streg af langelandske museumsfolk, og »En rejse på Djurs« fører os ind i en mystisk sagnverden. Den nordsjællandske Mølleå har fundet sin historiker - det måtte jo komme - og Nationalmuseet har inddraget Nibe i sin serie af små nyttige bybeskrivelser. Endnu en by er på listen, men fjernere i tid og rum: Vikingernes Jorvik. For besøgende ved de aktuelle York-udgravninger vil den lille tryksag være en velkommen vejviser.
Husker De jægertidsfundene fra Vedbæk, og vil De vide, hvad der siden er sket i det spændende område, så er der også tænkt på det. I et lille hæfte fra Haderslev fortælles om erfaringer, som blev gjort ved genskabelsen af Skrydstrup-pigens dragt, og i et kæmpeværk fra Århus om den bornholmske Slusegård-gravplads, der vil være ældre Skalk-læsere bekendt. Og hermed er vi ovre i det mere fagbetonede. En bog om Vedsted-dyssen er god og grundig, nydeligt trykt, men absolut for viderekomne, og én om plantefund fra det middelalderlige Svendborg kan, skønt spændende på sin vis, heller ikke ligefrem betegnes som morskabslæsning. Om »Haabetz Colonie« og »Stakhaven« gælder for så vidt det samme, også de er tørre fundfremlæggelser, men emnerne, de berører, Hans Egedes Grønlandsmission og middelalderens sildeeventyr i Dragør, er i sig selv meget fængslende (Fig. 2).
Fig. 2. Palnatoke i Oehlenschlägers tragedie af samme navn. Illustration til bogen om »Kostumer og modedragter«.
At Dudos Normandiets-historie nu omsider foreligger på dansk er et glædesbudskab for alle med interesser i vikingetiden, men manglende kyndighed i latinen. En svensk historiker og idrætslærer har nærlæst sagaerne, og selv om han nok er tilbøjelig til at tage dem en kende for bogstaveligt, er resultatet blevet en god og tilmed ganske festlig fremstilling, med rette betitlet »Barsk idræt«. Barskhed er der også over Stygge Krumpen, den legendariske Børglum-bisp, som vi kender fra litteraturen og med glæde ser indført i virkelighedens verden gennem et smukt udstyret og i det hele taget meget tiltalende værk. Knap så blodrig var vel Bernhard Olsen, Dansk Folkemuseums stifter, men det er et både gedigent og underholdende stykke museumshistorie, Holger Rasmussen har spundet over ham.
»Strejflys over Danmarks bygningskultur« er den ikke særligt festlige titel på et festskrift, men det skal man ikke lade sig skræmme af; blandt forfatterne findes adskillige af Skalks bidragydere i bedste form. Et fornemt værk af Nationalmuseets tager os med ind i Det kongelige Teaters herregarderobe, hvor det viser sig, at dragtstudier og teaterhistorie går særdeles godt i spænd, og et par småbøger sammestedsfra præsenterer middelalderens gyldne billedverden og sølvsager af lidt nyere dato. Sytøjet er naturligvis heller ikke glemt i år, og Forsøgscentret i Lejre har kastet sig ud i stenaldereksperimenter. Endelig »Træ og fest«! Den er fra Træbranchens Oplysningsråd, hvis små albums det altid er en fornøjelse at få i hånden.
»Børn i forhistorisk tid« er et vanskeligt emne, for hvad ved vi egentlig om dem, men bogen er altså skrevet - og naturligvis med henblik på børn. En anden bog for samme aldersklasse fortæller ambitiøst, men ganske vellykket om, hvordan man bruger det historiske kildemateriale, mens en tredje beretter om dronning Margrethe (I) og hendes tid. Endelig en fjerde lader børnene følge en bys udvikling fra sidst til først i tekst og tegning. Godt gennemført ide (Fig. 3).
Fig. 3. Fra børnebogen »En by gennem tiderne«.
Et svensk årsskrift har specialiseret sig i helleristninger, som de jo derovre har uudtømmelige mængder af, og lad os slutte med at anbefale de »Historiska Nyheter«, som museet i Stockholm udgiver. Vi formoder, at bladet i starten er inspireret af Skalk, men i modsætning til så mange af vore efterlignere har det helt sit eget ansigt, og det er både kønt og karakterfuldt.
De omtalte bøger kan købes i boghandelen eller gennem de i listen omtalte institutioner. Bemærk venligst, at Skalk ikke tager mod bestillinger.
Jørgen Jensen: Bronzealderen 1 og 2 (3. og 4. bind af Sesams Danmarkshistorie). Sesam. 1979. - Abonnement: 128 kr pr bd. Løssalg: 139 kr pr bd.
Jørgen Jensen: Oldtidens samfund. Tiden indtil år 800. - E. Ladewig Petersen: Fra standssamfund til rangssamfund. 1500-1700. - Hans Chr. Johansen: En samfundsorganisation i opbrud. 1700-1870. (1., 3. og 4. bind af Dansk social historie). Gyldendal. 1979-80. - Abonnement: 140 kr pr bd.
P.V.Glob (red): Danefæ. Nationalmuseet. 1980. - 225 kr.
Birgit Rasmussen: Arkæologi (Gads fagleksikon). Gad. 1979. - 108,25 kr.
Broby Johansen: Kunstvejviser (Med Broby i Vendsyssel og Hanherrederne, Med Broby på Nord- og Midtfyn, Med Broby på Sydfyn, Langeland, Tåsinge, Ærø og Samsø - tre bind af elleve planlagte). Hamlet. 1979. - Abonnement: 188 kr pr bd. Løssalg: 228 kr pr bd.
Lise Bender Jørgensen: Tranekær slot og by. Langelands Museum, Rudkøbing. 1980. - 12 kr.
Karl Mejnecke: En rejse på Djurs, 3. bind. 1979. - 48 kr.
Klavs Hybel Brauner: Mølleåens vand. Nationalmuseet. 1979. - 68 kr.
Viggo Petersen: Det gamle Nibe. Nationalmuseet. 1979. - 28,50 kr.
R. A. Hall: Jorvik. Viking Age York. Archaeological Trust, 47 Aldwark, York. 1979. - £ 1,05.
Erik Brinch Petersen m.fl.: Vedbækprojektet. Historisk-topografisk Selskab for Søllerød Kommune. 1979. - 45,50 kr.
Karen-Hanne Nielsen: Kvindedragten fra Skrydstrup. Haderslev Museum. 1979. - 18 kr.
Ole Klindt-Jensen: Slusegårdgravpladsen I-II (Bd III udkommer 1980). Jysk ark. Selskab. 1978. - Prisen for hele værket ca 580 kr.
Klaus Ebbesen: Stordyssen i Vedsted. Akademisk Forlag. 1979. - 144,30 kr.
Hans Arne Jensen: Seeds and other Diaspores in Medieval Layers from Svendborg. Odense Universitetsforlag. 1979. - 120,25 kr.
H. C. Gulløv og Hans Kapel: Haabetz Colonie. A historical-archaeological investigation of the Danish-Norwegian colonization of Greenland. Nationalmuseet. 1979. - 140 kr.
Niels-Knud Liebgott: Stakhaven. Arkæologiske undersøgelser i senmiddelalderens Dragør. Nationalmuseet. 1979. - 142 kr.
Dudo: Normandiets historie, oversat og kommenteret af Erling Albrectsen. Odense Universitetsforlag. 1979. - 54,10 kr.
Bertil Wahlqvist: Barsk idræt. Sport i vikingetiden. Hamlet. 1979. - 112 kr.
Hans Gregersen m.fl.: Stygge Krumpen - den sidste Børglumbisp. Bygholm Grafisk Tegnestue, Frederikshavn. 1979. - 68 kr.
Holger Rasmussen: Bernhard Olsen. Nationalmuseet. 1980. - 148,50 kr.
Strejflys over Danmarks bygningskultur. Festskrift til Harald Langberg. Nationalmuseet. 1979. - 148,50 kr.
Viben Bech og Ellen Andersen: Kostumer og modedragter fra Det kgl. Teaters herregarderobe. Nationalmuseet. 1979. - 98,50 kr.
Harald Langberg: Gyldne billeder. Nationalmuseet. 1979. - 15,00 kr.
Ove Dragsted, Inge Mejer Antonsen og Fritze Lindahl: Københavnersølv. Nationalmuseet. 1979. - 10 kr.
Laura Halkjær: Holbeinsyning. Hamlet. 1979. - 35,75 kr.
A. Fischer m.fl.: Stenaldereksperimenter i Lejre. Nationalmuseet. 1979. - 28,50 kr.
Povl Abrahamsen: Træ og fest. Træbranchens Oplysningsråd. 1979 - 30 kr.
Jens Andersen: Børn i forhistorisk tid. Carlsen if. 1979. - 56,50 kr.
Rikke Agnete Olsen: Hvor ved vi det fra? og Margrethe - Nordens dronning. Carlsen if. 1979. - Pr stk 22,50 kr.
Sven Skovmand: En by gennem tiderne. Carlsen if. 1979. - 39,50 kr.
Adoranten. Årsskrift udgivet af Sällskap för förhistorisk konst i Skandinavien. - 20 sv.kr.
Historiska Nyheter. Udgivet af Statens Historiska Mus., Stockholm. - Tre numre for 15 sv.kr.