Smag og behag

At sidde med et fyldigt udvalg af årets kulturhistoriske nyudgivelser spredt omkring sig føles som at være bænket ved et veldækket bord med mange fristende retter - foruden nogle, man måske ikke sætter så stor pris på. Billedet illustrerer situationen, men er ellers fra en af bøgerne: Erik Kjersgaards om middelalderens mad og øl - de to ting, uden hvilke helte ikke dur, hverken nu eller dengang. Hvad udgravninger og skriftlige kilder har røbet om datidens køkken, samles til et helhedsbillede med Kjersgaards ubestridelige fortælletalent. Appetitten er vakt.

Af Redaktionen

Årets yndlingsemne er ellers klædedragten, der anskues fra mange synsvinkler. I »Folkedragter« gives et bredt og instruktivt overblik, som også tager andre sider af bondelivet med, mens »Folketøj på landet« er lidt mindre vidtfavnende uden på nogen måde at stå tilbage; begge er i fineste udstyr med mange farver. En bog om Hedebosyning savnes heller ikke i år, og i »Bevaring af gamle tekstiler« er der megen nyttig lærdom, selv om den nok mest er for museumsfolk. En morsom sag er »Opstadvæv«, en lille instruktiv håndbog for dem, der vil forsøge sig med »den ældst kendte vævetype i vor del af verden«. Ja man kan for den sags skyld begynde fra grunden og selv bygge væven efter givne arbejdstegninger.

Om vort gode husdyr svinets røgt og pleje udkom 1804 en bog, og da den var et pionerarbejde for sin tid, har genoptrykket, som nu foreligger, også mere end kuriositetens interesse. For landboere iøvrigt - de barnefødte såvel som tilflytterne - må en vejledning til bestemmelse af gamle bondebygningers alder være sagen. Kulturhistorien til hjemmebrug! Lidt mindre idyllisk former landlivet sig i bogen om 17-1800-årenes fattighuse; det stærkt vedkommende stof er dygtigt fremlagt, omend man måske kunne ønske det behandlet lidt mere på dets egen tids præmisser. - Fra landet til byen: »De nye tider«, der handler om industrialiseringen og er ment som et diskussionsoplæg for studiekredse, siges at have fundet »en ny og spændende måde at skrive historie på«. Gid det var så vel. Svenskerne har med heldigere hånd realiseret lignende tanker i bogen »Arbetsliv«.

Lokalhistorien er igen på højden og ikke mindst, hvad kvaliteten angår. En bog om Ribe fra først til sidst er et mønster på anskuelighed, og vil man gå i dybden, kan man supplere med Ribe bys middelalderlige jordebog, som er kommet på tryk, og som med sin udmærkede kommentering åbner mange døre (Fig. 1). Samtidig med Ribe blomstrede Roskilde ved bunden af den lange smalle fjord, hvis spærringer og varslingssystemer gjorde den til et svært tilgængeligt bytte - men til et godt emne for en nu foreliggende bog skrevet af Vikingeskibshallens leder, der kender sit farvand fra begge sider af overfladen. Også Svendborg er med på listen, men det billede, som tegnes gennem mølleren Morten Jørgensens dagbøger, er rigtignok af noget yngre dato. Endelig skal vi en tur til Grønland, hvor Hans Egede kappedes med herrnhuterne om at bibringe indbyggerne den rette tro. Den lille bog er måske sin årgangs mest underholdende.

Billede

Fig. 1. FOLKETØJ PÅ LANDET

»Leg og legetøj« vil de færreste kunne stå for. Det er Kulturhistorisk Museumsforening, der i sin årbog 1978 har taget forskud på børneåret. Nu må de historiske foreninger og deres årbøger, som findes i hobetal, nok ellers i denne forbindelse anses for et sidespring, men vi skal dog nævne, at selskabet i Viborg har fejret jubilæum med en fyldig samling egnsartikler. To smukke farvetrykte Danmarkskort visende amtsinddelingen før og efter reformen 1793 medfølger som bilag; de har ikke tidligere været publiceret og kan iøvrigt købes særskilt.

Fra Niels-Knud Liebgotts flittige værksted er udgået hele to bøger om keramik i vikingetid og middelalder - den ene letlæst og bredt orienterende, den anden for de få. Et værk om nye metoder og synsvinkler i nordisk arkæologi er heller ikke folkelæsning, men kan måske komme til at præge den (Fig. 2). En oversigt over danske lensregnskaber inden for tidsrummet 1560-1660 vil kunne lette arbejdet for lokalhistorikere. Tragtbægerkulturen --. Nå lad os sætte grænsen her (Fig. 3).

Billede

Fig. 2. Fordelingen af ildskørnet flint vist som blokdiagram. - Fra New Directions in Scandinavian Archaeology - en spændende bog, men for viderekomne.

Billede

Fig. 3. Et par »stenalderbørn« i bogen om Tjavs er svære at godtage. 1979 ligefrem lyser dem ud af ansigterne.

Udstillingskatalogerne, der for blot 25 år siden var indbegrebet af kedsommelighed, er blevet den rene morskabslæsning. Det gælder således to, Nationalmuseet har produceret - for oldtidsafdelingen, der er under nyopstilling, og for bondesamlingen; det sidste må tilkendes en særpris for de fine småtegningers skyld. Til Brede-udstillingen om sundhed og sygdom er skrevet en hel bog, og den er udmærket omend mod afslutningen noget missionerende. Et lille hæfte om kirkerne på Langeland må man vel også have lov at regne for et slags museumskatalog. Det er vistnok del af en serie og hævder sig smukt.

Børnebøger savner netop denne årgang naturligvis ikke. Drengen Tjavs går med iver og fantasi på opdagelse i stenalderen - han drømmer om at blive en stor jæger (men bliver nok snarere arkæolog). En anden småbog viser os middelalderborgen og dens indretning, mens en tredje giver indblik i forrige århundredes bondegård. Alle er nydeligt illustreret.

Med et etnografisk skrift om polareskimoer og et historisk om Shellhusbombardementet er vi nået til nutiden. - Glemte vi noget? Åh ja, værket om våbenskjoldene, som er svært at rubricere, men let og fornøjeligt at læse. »Heraldikkens femten glæder« har forfatteren kaldt sin bog med brug af en gammel titelformel. Hvorfor ikke tage den sekstende med?

De omtalte bøger kan købes i boghandelen eller gennem de i listen omtalte institutioner. Bemærk venligst, at Skalk ikke tager mod bestillinger.

Erik Kjersgaard: Mad og øl i Danmarks middelalder. Nationalmuseet. 1978. 99,85 kr.

Minna Kragelund: Folkedragter. Lademann. 1978. - 148 kr.

Erna Lorenzen og Ulla Thyrring: Folketøj på landet 1830-1880. Nyt Nordisk Forlag. 1977. - 177,85 kr.

Hanne Frøsig Dalgaard: Hedebo. Nationalmuseet. 1979. - 48,50 kr.

Karen Jacobi m.fl.: Bevaring af gamle tekstiler (Museumstekniske studier 2). Nationalmuseet. 1978. - 85,60 kr.

Egon H. Hansen: Opstadvæv, før og nu. Teamcos Forlag. 1978. - 82,50 kr.

Erik Viborg: Veiledning til Svinets Behandling som Huusdyr. Kbh. 1804. Fotooptryk 1978. - 64 kr.

Peter Michelsen: Bondehuses alder. Nationalmuseet. 1979. - 32 kr.

Ingeborg Christmas-Møller: På fattighuset. Nationalmuseet. 1978. - 58,50 kr.

De nye tider. Hvordan industrialiseringen forandrede vores dagligdag. Nationalmuseet. 1978. - 34,50 kr.

Arbetsliv. Dokumentation av industri och människa. Udg. af Riksförbundet för hembygdsvård. 1978. - 40 sv.kr.

Mogens Bencard (tekst) og Svend Tougaard (foto): Ribe i tusind år. Bygd. 1978. - 60 kr.

Ingrid Nielsen (udg.): Ribe bys jordebog. Sydjysk Universitetsforl. 1979. - 82,50 kr.

Ole Crumlin-Pedersen: Søvejen til Roskilde. Vikingeskibshallen i Roskilde. 1978. - 16 kr.

Otto Jonasen: Pjentemølleren og hans dagbog. Svendborg Museum. 1978. - 48 kr.

Hans Christian Gulløv: Kampen om sjælene. Nationalmuseet. 1978. - 32,50 kr.

Rikke Agnete Olsen (red.): Leg og legetøj. Dansk kulturhistorisk Museumsforening. 1978. Bogen fås hos foreningens sekretariat, postbox 26, 4000 Roskilde. - 70 kr.

Paul G. Ørberg (red.): Fra Viborg amt. Historisk Samfund for Viborg Amt. 1978. - 85 kr. (To bilag - farvetrykte Danmarkskort visende amtsinddelingen før og efter reformen 1793 - kan købes særskilt. - 36,75 kr).

Niels-Knud Liebgott: Keramik fra vikingetid og middelalder. Nationalmuseet. 1978. - 34,65 kr.

Niels-Knud Liebgott: Danske fund af møntdateret keramik. Nationalmuseet. 1978. - 115 kr.

Kristian Kristiansen og Carsten Paludan-Müller (udg.): New Directions in Scandinavian Archaeology. Nationalmuseet. 1979. - 120,25 kr.

Thelma Jexlev: Lensregnskaberne - en oversigt. Hist. Inst. ved Kbh.s Universitet, Lokalhistorisk afdeling. 1978. - 87 kr.

Klaus Ebbesen: Tragtbægerkultur i Nordjylland. Det kgl. nord. Oldskriftselskab. 1978. - 162,35 kr.

Jørgen Jensen m.fl.: Danmarks oldtid. Nationalmuseet. 1978. - 20,40 kr.

Holger Rasmussen: Dansk bondekultur før 1900. Nationalmuseet. 1979. - 38 kr.

Det farlige liv. Sygdom, samfund og lægekunst. Nationalmuseet. 1978. - 21,40 kr.

Kirkerne på Langeland. Langelands Museum. 1978. - 8 kr.

Palle Petersen: Tjavs på jagt. Borgen. 1978. - 38,25 kr.

Rikke Agnete Olsen: Borgen i krig og fred og Bondens gård. Carlsen if. 1978. - Pr stk 19,35 kr.

Niels Stahlschmidt og Jens Tommerup: Vandringsfolk ved Nordpolen. AV-media. 1978. - 57,10 kr.

O. Hermansen: Gruppen der bombede Shellhuset. Frihedsmuseet. 1979. - 21,50 kr.

Sven Tito Achen. Heraldikkens femten glæder. Gads Forlag. 1978. - 120,25 kr.