Skalk rejser
Malta, Orkney, Wales og Grønland hedder de fire lokaliteter, som Skalks rejsetjeneste har udset sig som mål for årets strejftog. Turen til Middelhavsøen blev beskrevet i sidste nummer, de tre andre rejser præsenteres her i korte omtaler. Et program med mere detaljerede oplysninger om ruter og lokale rejsemål kan af interesserede rekvireres hos Skalk (adresse og telefonnummer se næste side). Indtegningen til samtlige ture er iøvrigt allerede godt igang.
Af Redaktionen
Wales- og Orkney-rejserne er tilrettelagt for Skalk af The Association for Cultural Exchange, Grønlandsturen af Wilson & Co Erhvervsrejser.
Orkney
I mere end 650 år, indtil 1468, da Christian I i forbindelse med bortgiftning af en datter kom i pengetrang, var de to øgrupper Orkney og Shetland (som begge vil blive besøgt på turen) nordisk kulturområde, koloniseret af norske bønder, der trofast havde opretholdt såvel verdslig som kirkelig tilknytning til moderlandet. I løbet af middelalderen var indflydelsen fra det nære Skotland imidlertid umærkeligt taget til, allerede i nogen tid havde jarl og biskop været skotske, og det er et spørgsmål, om det på længere sigt havde været muligt at bevare øerne for Norden. De sidste rester af vikingernes sprog forsvandt for 200 år siden, og idag er øerne rent skotske, men med stærke mindelser om deres nordiske fortid. Så godt som alle stednavne er af norsk oprindelse, og steder som gårdanlægget Jarlshof og Skt. Magnus domkirke fortæller vikingehistorie. Fra tiden før vikingernes okkupation findes mange og fornemme oldtidsminder, levn fra særprægede kulturer, som fra tid til anden har fundet grobund på de afsides øer med det milde atlantiske klima. - Turen afsluttes med et ophold i Skotlands hovedstad Edinburgh.
Varighed: 8.-22. juli.
Pris: 2160 kr.
Wales
I sommeren 1969 kunne fjernseere over hele Europa følge et mærkeligt skuespil: I det middelalderlige Caernarvon slot kronedes under udfoldelse af stor pragt den engelske tronfølger af sin mor dronningen til prins af Wales. Således henledes verdens opmærksomhed med passende mellemrum på dette lille rige, der trods næsten 700 års engelsk overherredømme har bevaret et udtalt sprogligt, kulturelt og befolkningsmæssigt særpræg.
Romerne hentede bly og guld i Wales, men kunne kun ved et tæt net af veje og befæstede lejre holde ryggen fri. Edward II bandt landet med en ring af stærke borge, engang knyttede næver mod de frihedselskende wallisere, men idag, hvor forholdet til englænderne er præget af respekt og bevidstheden om eget særprægs værd, en kilde til stolthed.
Wales er turens vigtigste og derfor navngivende, men ikke dens eneste mål. Byen York, der netop fylder 1900 år, er i denne højtidelige anledning blevet inddraget i programmet, og rejsen slutter med nogle dages ophold i Oxford. Derfra vil man bl.a. besøge Stonehenge, som ikke vil være læserne ubekendt.
Varighed: 22. juli - 5. august.
Pris: 1810 kr.
Grønland
»Det land, han havde opdaget, kaldte han Grønland, for han sagde, at det nok skulle lokke folk til, hvis landet havde et kønt navn« - fortæller sagaen om Erik den Røde, og Skalks rejsetjeneste håber, at den gamle nordbos fif stadig har gyldighed. Det er iøvrigt ikke rigtigt, når Erik kaldes Grønlands opdager, men han var den første europæer, som satte foden på den store nordatlantiske ø, hvilket blev indledningen til en lang, begivenhedsfyldt, tragisk og - ikke mindst for dette blads læsere - såre velkendt historie.
De to store bygder, som Erik og hans islandske fæller grundlagde på Grønlands vestkyst, trivedes og udviklede sig middelalderen igennem, og det mærkelige er, at man evnede at følge med tiden, hvad man ikke skulle anse for muligt på så udsat en post. I bygderne rejste sig huse og gårde, kirker og klostre, ja endog bispegård og domkirke. De bemærkelsesværdige dragtfund fra Herjolfsnæs viser, at den europæiske modes mindste luner blev bemærket og fulgt heroppe »ved verdens ende« - et krampagtigt forsøg på at understrege sit tilhørsforhold til den verdensdel, som de færreste havde besøgt, men som man beundrede og var pinligt afhængig af. Desværre nærede Europa ikke tilsvarende følelser for Grønland. Ganske vist var vadmel, hvalrostand og hvidbjørnens skind længe hård valuta på det europæiske marked, men interessen kølnedes, besejlingen ophørte, og da den blev genoptaget, lå nordbobygderne i ruiner. Det er disse ruiner, vi nu vil opsøge i det moderne Grønland.
På Brattalid, hvor Erik den Røde boede, og hvor tomten af hans gård endnu ses, fandtes og udgravedes for få år siden Grønlands ældste kirke og den dertil hørende kirkegård med landnamsmændenes grave. Her er rejsens hovedmål. - Turen afrundes med et tredages ophold i Islands hovedstad Reykjavik.
Varighed: 28. juni - 11. juli.
Pris: 4250 kr.