Sfinxens gåder
En hel lille flåde af tidsskrifter har i årenes løb lagt sig tæt i Skalks kølvand, og den forøges stadig. Sidst med tidsskriftet Sfinx. Det handler som sit forbillede om arkæologi og kulturhistorie, men har Middelhavslandene som område, så der er ringe mulighed for at træde hinanden over tæerne. I de foreliggende to numre behandles mange spændende emner, for eksempel Sfinxen selv, Filip af Makedoniens grav og den for tiden så populære Claudius. Teksten flyder gennemgående let, men lidt mere mandstugt blandt forfatterne ville nok alligevel være en fordel. Den kan komme. Pyramiderne blev ikke bygget på én dag.
Af Redaktionen
Sfinxens gåde har altså nu en mulighed for at blive løst, men lad os tage begrebet i lidt videre betydning. Trindt om sidder kulturhistorikere med deres problemer, som de efter evne og mulighed søger forklaret for siden at sætte resultatet på tryk. I det følgende vil man finde glimt af årets udbud.
Først den blytunge videnskab, fagfolkenes domæne, men dog også med bud til os dødelige. En bog som tobindsværket om Fyrkat kan for eksempel læses af enhver, den er nemlig velskrevet, og Jyllands Trelleborg har jo mere end almindelig publikumstække. Et andet af vikingetidens storfund, gravpladsen på Lindholm høje ved Ålborg, har fået en nydelig publikation og stenalderens tragtbægerkultur en lærd ditto. »Antikvariske studier« er titlen på en bog, og den er slet ikke så slem, som den lader. Over for Per Niels Kristensens bebyggelseshistoriske studier må vi derimod bekende at have givet op. Det skal nu ikke bebrejdes forfatteren.
Egentlig historieskrivning finder vi i to værker, men de er så forskellige som vel muligt. Det ene er Knytlingesagaen, den islandske beretning om vore ældste konger, og den skal man sikre sig, der er langt imellem, den er på markedet. Det andet er Paul Hammerichs yderst læseværdige efterkrigstidshistorie. Her spiller de islandske håndskrifter også en rolle, men det skal vi vist gå let hen over.
Lokalhistorien er måske ikke helt så velrepræsenteret, som den plejer, men hvad der savnes i mængde, er vundet i vægt. Georg Nørregårds bog om Nykøbing F er i egentligste forstand gedigen, og så er det endda kun førstebindet. Svendborg i middelalderen er emnet for en bog, den er lille, men mere end almindelig net, og endelig er der Sæby, som Robert Egevang beskriver. Hans serie af små bybøger hører til Nationalmuseets gode ideer, og den har tiden for sig (Fig. 1, Fig. 2).
Fig. 1. Særpræget lysestage fra 1400-årene. Illustration til bogen om Svendborg i middelalderen.
Fig. 2. Jens Bech-illustrationen til »Mennesker i en landsby«.
Sølvsmeden Joachim Weller var bosat i Holstebro, så pragtværket om ham er også en slags lokalhistorie. Det er nu mere hans værker, udgiverne har koncentreret sig om, alt, som har kunnet opstøves, bliver ordnet og katalogiseret. I bogen om »Bordskik og borddækning« møder vi også gammelt sølvtøj, men nu i festlig brug. Det er en morsom og lidt utraditionel side af kulturhistorien, der her er trukket frem. For håndarbejdets dyrkere findes bøger om »Navneklude« og »Hedebosyninger«, mens dragtinteresserede kan fornøje sig med »Velklædt i Danmark«, der dog næsten er for kortfattet til at fortjene navn af bog. En tryksag om træskibe hører heller ikke til de store, men er usædvanlig instruktiv. Holger Rasmussen har skrevet om manglebrætter, og i »Grønne kranse« uddyber han et emne, han tidligere har behandlet i Skalk. Bør det nævnes, at Globs »Mosefolket« foreligger i nyudgave? Den behøver vist ingen nærmere præsentation.
Børnene får, hvad der tilkommer dem - og lidt til. Palle Petersen, hvis erklærede mål er at forny historieundervisningen, fortæller om jernalderdrengen Grim og om livet i middelalderen. Her er gode detaljer, men få mellemtoner, alt er sort og hvidt i moderigtig fordeling. Sakse beskyldes for manglende objektivitet, og det kan man let blive enige om - han er præcis så enøjet i sin bog som Petersen i sin, men hvor den ene lukker venstre øje, lukker den anden højre. At man godt kan dele sol og vind lige, viser småbøgerne fra Carlsens forlag, de spænder fra kongemagt i middelalderen til landboreformerne og er behageligt fri for bagklog selvretfærdighed. Et par bøger fortæller om jernalderlandsbyer, og hvordan man levede der. Den ene (om Sædding-bopladsen ved Esbjerg) er nu ikke blot for børn.
De mange årbøger o. lign. med blandet indhold, udsendt af museer og foreninger, må forbigås her, men det skal dog lige bemærkes, at Den gamle By i Århus producerer et usædvanligt veldrejet eksemplar af slagsen. Fra etnografien, som også hører til grænselandet, kan vi nævne tre bøger, én om livet, som det former sig på en grønlandsk fiske- og fangstboplads, en anden om farvestrålende afrikanske billedtæpper og endelig den kunstfærdigt betitlede »Verdens kvinder - Kvinders verden«, der har fungeret som katalog til en udstilling. Til de sidstes fortrin hører billighed. Og mens vi nu er på afveje: Jørgen Bangs kulturhistoriske Frankrigsrejser har affødt en ny veloplagt bog. Et arkæologisk indslag er tankevækkende, også - og ikke mindst - for fagfolk.
I Knud Bidstrups Danmarksbog mødes fortid og fremtid: Sådan behandlede vi landet, sådan blev resultatet, og sådan tegner perspektiverne sig. Skildringen er på éngang venlig og bidsk og samtidig utroligt fængende. Den burde uddeles gratis til alle, men det ville forfatteren vel ikke bryde sig om.
Tidsskriftet Sfinx. Adr. Jordbrovej 31, 8200 Århus N. Første årgang - fem numre - koster i abonnement 45 kr.
Olaf Olsen, Else Roesdahl m.fl.: Fyrkat. En jysk vikingeborg. Det kgl. nord. Oldskriftselskab. 1977. - 354 kr.
Thorkild Ramskou: Lindholm Høje gravpladsen. Det kgl. nord. Oldskriftselskab. 1976. - 155,25 kr.
Karsten Davidsen: The Final TRB Culture in Denmark. Akademisk Forlag. 1978. - 160 kr.
Svend E. Albrethsen (red): Antikvariske studier. Festskrift til Knud Thorvildsen. Nationalmuseet. 1977. - 136 kr.
Per Niels Kristensen: Bønder og bebyggelse. Odense Universitetsforlag. 1977. - 70,80 kr.
Knytlingesaga oversat af Jens Peter Ægidius. Gads Forlag. 1977. - 59 kr.
Paul Hammerich: Velfærd på afbetaling. Andet bind af En Danmarkskrønike 1945-72. Gyldendal. 1977. - 164,20 kr.
Georg Nørregård: Nykøbing på Falster gennem tiderne. Første del: Dronningernes by. Udgivet af Nykøbing Falster kommune. 1977. - 190 kr.
Henrik M. Jansen: Svendborg og omegn i middelalderen. Udgivet af Sparekassen for Svendborg og Omegn. 1977. Forhandler: Svendborg Museum. - 20 kr.
Robert Egevang: Det gamle Sæby. Nationalmuseet. 1977. - 23,60 kr.
Joachim Weller. Guldsmed i Holstebro 1754-92. Udgivet af Holstebro Museum. 1976. - 225 kr.
Rikke Agnete Olsen (red): Bordskik og borddækning. Dansk kulturhistorisk Museumsforening. 1977. Bogen fås hos foreningens sekretariat, postbox 26, 4000 Roskilde. - 66 kr.
Minna Kragelund: Navneklude. Nationalmuseet. 1977. - 48 kr.
Hanne Frøsig Dalgaard: Hedebosyninger. Nationalmuseet. 1977. - 34,50 kr.
Hanne Frøsig Dalgaard: Velklædt i Danmark. Nationalmuseet. 1977. - 11,50 kr.
Ole Crumlin-Pedersen: Træskib-To. Udgivet af Træbranchens Oplysningsråd. 1977. - 23,60 kr.
Holger Rasmussen: Banketærskel og manglebræt. Nationalmuseet. 1977.-32 kr.
Holger Rasmussen: Grønne kranse. Nationalmuseet. 1977. - 38 kr.
P. V. Glob: Mosefolket. Gyldendal. 1977. - 48,50 kr.
Palle Petersen: Grim - den lange rejse. En historie fra jernalderen. Borgen. 1978. - 32 kr.
Palle Petersen: Her er historien. Middelalderen. Borgen. 1977. - 42,35 kr.
Rikke Agnete Olsen: Kongen i middelalderen. De store opdagelsesrejser. Christian 4.s tid. Landboreformerne. - Carlsen if. 1976-77. - De fire bøger koster pr stk 19 kr.
Lone Hvass: Mennesker i en landsby. Nationalmuseet. 1977. - 49,50 kr.
Ingrid Stoumann: De der blev hjemme. En vikingelandsby ved Esbjerg. Udgivet af Esbjerg Museum. 1978. - 29,75 kr.
Købstadmuseet Den gamle By's årbog. Udgivet af foreningen Den gamle By's Venner, Århus. Medlemskab - som includerer årbogen - koster 50 kr.
Ole Hertz: Ikerasarssuk - en boplads i Vestgrønland. Nationalmuseet. 1977. - 48 kr.
Peder Gowenius: Dette er vores liv. Billedtæpper fra Botswana. Nationalmuseet og Mellemfolkeligt Samvirke. 1977. - 28 kr.
Verdens kvinder - Kvinders verden. Nationalmuseet. 1977. - 34,50 kr.
Jørgen Bang: Midt i Frankrig. Gyldendal. 1977. - 62 kr.
Knud Bidstrup: Danmark - dit og mit. Udgivet af Dansk Byplanlaboratorium. 1977. - 57 kr.
De omtalte bøger kan købes i boghandelen eller gennem de i listen omtalte institutioner. Bemærk venligst, at Skalk ikke tager mod bestillinger.