Roskildekrøniken

Engang i første halvdel af 1100-årene tog en kannik ved domkirken i Roskilde sig for at skrive en sammenfattende beretning om sit lands historie fra kristendommens indførelse frem til det, der for ham var nutiden. Det lille skrift er vor første Danmarkshistorie - nogle årtier ældre end Saxos berømte værk - og fortjener alene af den grund opmærksomhed. Forfatteren har som grundlag brugt udenlandske kilder, der i forbifarten beskæftiger sig med danske forhold, men også hjemlig, mundtlig overlevering - og her ligger arbejdets værdi. Jo mere han nærmer sig sin egen tid med dens borgerkrig, begyndende med drabet på Knud Lavard, jo mere gør hans personlige viden sig gældende, og jo mere ildfuld bliver han i sin skildring. Overraskende nok finder vi forfatteren på de tabendes, ikke de sejrendes, parti.

Af Redaktionen

Det lille skrift genudgives nu af Wormianum i nyoversættelse ved historikeren Michael Gelting og indrammet af hans personlige kommentar, der klart og underholdende fremhæver fortrin og fejl, samtidig med at den bringer krønikeskriveren og hans værk ind i en større europæisk sammenhæng. Stilen i bogen er knap, en smule for lapidarisk for nutidslæsere, der jo ikke har samtidens forudsætninger, men derpå er der bødet med vejledende noter i margin.

Roskildekrøniken, illustreret med tegninger efter forlæg fra 1100-årene, udkommer først i november. Pris, indbundet, 56 kr. For abonnenter dog 48 kr.