Rokken og lindormen
Til den nu igangværende bogsæson vil Wormianums forlag bidrage med fem udgivelser. De tre er endnu under forberedelse, men to foreligger færdige og skal kort præsenteres her. Først til Himmerland:
Af Redaktionen
I Als sogn ved Mariager fjord levede på Holbergs tid én begavet almuemand, Søren Christensøn, kaldet Søren Drejer efter sin håndtering, som bl.a omfattede rokkedrejning. Lange rejser foretog han ikke, hans verden var Østhimmerland, men han holdt øjne og øren åbne, som det fremgår af hans håndskrevne noteringsbog, der - slidt og musegnavet - har fundet vej til Ålborg museum. Af Rokkedrejerbogen har enkelte afsnit tidligere været trykt, men nu foreligger den for første gang udgivet i sin helhed, med forord og efterskrift af Peter Riismøller, der har påtaget sig det store arbejde med håndskriftets tydning og indholdets tilrettelægning. Dette indhold er en broget blanding: afskrifter af dokumenter, lokalhistoriske oplysninger, håndværksanvisninger, præstehistorie, personlige notater, recepter og sagn - alt nedskrevet hulter til bulter, men af Riismøller sorteret og bragt på en læselig form. Bogen adskiller sig stærkt fra anden samtidig litteratur. Forfatteren er, skønt ustuderet, en kundskabsrig mand og med en god portion kritisk sans, der undertiden kan give sig overraskende udslag. »Da kom en haffrue, som der sigis, men jeg mener en ellekone«, skriver han et sted. Søren Drejer lader sig ikke alting binde på ærmet, det er bl.a det, der gør ham til et spændende bekendtskab.
I Øm klosterruin ved Mossø hviler Århusbispen Svend i sin åbne grav; han var Absalons fælle på vendertogene og skal, ifølge Sakse, have indlagt sig stor fortjeneste som en ivrig styrter af de hedenske gudestøtter. Utvivlsomt var det den daglige omgang med denne mand, der fik klostermuseets leder, H. N. Garner, til at rejse til Rygen for selv at opsøge minderne fra dengang, de danske konger også var Vendlands herskere. Rejsen blev til bogen De venders, som ikke er en almindelig rejsebeskrivelse, snarere en rejse i tiden med langvarigt ophold i 1100-årene, hvor de skelsættende begivenheder fandt sted. For den almindelige bevidsthed står venderne som et røverfolk, der blev retfærdigt tugtet af de danske konger. Hvor alt andet er glemt, huskes endnu højdepunktet: Svantevits omstyrtning og forsmædelige endeligt under danskernes madgryder, mens gudens sjæl som en sort rotte farer ud af billedstøtten. Alt dette genfindes i bogen, der har øst flittigt af de gamle kilder, men der gås tættere på og anlægges et mere nuanceret syn, end skolebøgerne havde mulighed for. Titlen »De venders«, som regenten kasserede, har forfatteren grebet i flugten, og i rigsvåbnets forskudte lindorm fandt han bogens oplagte symbol. Til teksten knytter sig en stor mængde tegninger, også fra Garners pen.
Rokkedrejerbogen. Udgivet ved Peter Riismøller. 104 sider. Pris indb 28,50 kr. - H. N. Garner: De venders. 176 sider. Pris indb 38 kr. - Bøgerne kan bestilles hos Skalk (adr Jelshøjvej 9, 8270 Højbjerg; telf 06-273711).