Rekonstruktion

De instruktive prospekter, som 16-1700-årenes store topografiske værker i så rigt mål er udstyret med, er uvurderlige som kilde til viden om datidens Danmark, men det kan ikke nægtes, at de gamle billeder som korrekt naturgengivelse lader meget tilbage at ønske. Viljen har utvivlsomt været god, men den tekniske færdighed beskeden og nøjagtighedskravet ikke stort. Resultatet er meget ofte blevet fortegnet, så at det grænser til forvrængning. Tag som eksempel Peder Hansen Resens udsigt over Skanderborg, som er gengivet herover. Det er et udmærket og rigt detaljeret billede, men vil man virkelig danne sig et indtryk af den østjyske købstad anno 1677, så må der en »oversættelse« til. Det er den, Stig Holsting har forsøgt at give i tegningen til højre.

Af Harald Andersen

Her ses det gamle billedes enkeltheder indlagt i det »rigtige« landskab, som det ser ud betragtet fra Resens synsvinkel. Rekonstruktionen, som man vel må kalde det, er udført på grundlag af et moderne kort med højdekurver og iøvrigt ved hjælp af selvsyn; bakker og dale ligger der jo endnu, og enkelte af de gamle bygninger er også bevaret. Til yderligere støtte er inddraget andet kildemateriale: en anden Resen-tegning og flere yngre billeder (Pontoppidan, Thurah), der dog naturligvis kun kan anvendes, hvor de gengiver detaljer, som eksisterede på Resens tid. Også de moderne byhistorikeres synspunkter er taget med i overvejelserne.

Resultatet gør ikke krav på fuldkommenhed - større fordybelse kunne have givet øget sikkerhed - men hovedindtrykket kan næppe være meget forkert. Det smukke kongeslot, som navnlig Frederik II satte sit præg på, har rod i den tidlige middelalder, byen kom til i 1500-årene, men befæstningen var på Resens tid af ret ny dato. I billedets forgrund, ved vejen til Århus, ses Skanderup kirke, som dengang lå frit; nu er den omklamret af den moderne by.

Mellem datidens og nutidens Skanderborg ligger en forholdsvis veldokumenteret udvikling, som - hvis man skulle videreføre eksperimentet - kunne omsættes i en serie af tilsvarende rekonstruktionsbilleder: et album over byens opvækst, som det ville være lystigt at blade i. - I øvrigt er der jo andre byer end Skanderborg.