Præsteindberetninger

På foranledning af den lærde Ole Worm blev i 1620'erne og -30'erne udsendt rundskrivelser til landets gejstlige med opfordring til at indsende, hvad de kunne samle af historisk-topografiske oplysninger. Materialet indløb, men den store Danmarksbeskrivelse, som der åbenbart var lagt op til, udkom ikke, derimod har Worm i sit runeværk draget nytte af det, og også senere historieforskere har øst af kilden. Som tiden gik, blev det meste trykt, men spredt og efter forskellige principper. Nu - omsider - har Landbohistorisk Selskab foretaget en samlet udgivelse i to præsentable bind kaldt Præsteindberetninger til Ole Worm.

Af Redaktionen

Materialet er naturligvis uens, ikke alle tog opgaven lige tungt, og nogle undlod vel helt at svare. Ildebrand eller almindeligt sjusk har også berøvet os en del, således alt fra Viborgs og Sjællands stifter. Alligevel foreligger der her et stof af allerstørste interesse, en slags landsbeskrivelse, den ældste vi ejer. Oldtidsminder, kirker og herregårde omtales, sagn fortælles, stednavne gengives med de gamle stavemåder. Tegnede sognekort - pudsige i deres ubehjælpsomhed - ledsager en del af rapporterne. Alt i alt et materiale, som man med stor glæde ser gjort tilgængeligt.

Skalk har fra Landbohistorisk Selskab overtaget et mindre antal af disse bøger, som hermed tilbydes abonnenterne til en favørpris svarende til den, Selskabet yder sine egne medlemmer, nemlig 149,50 kr. for begge bind (Prisen i boghandelen er 190 kr.). Værket er selvsagt indbundet.