Oldsager har deres skæbne
Det er med oldsager som med bøger, de har skæbne. Den kan være både mærkelig og morsom. Lad os ofre sagen lidt opmærksomhed. Ikke helt sjældent ser man rundt om i de polske landdistrikter en bestemt slags møllesten med fordybning i midten brugt som fodertrug for høns og gæs. Brede jernøkser finder anvendelse som hakkejern til roer og fodergrønt. Et markfundet stentrug - efter nogles mening brugt til at male korn på - kan, fyldt med vand, tjene landsbysmeden til hærdning af jernting. Da vi i 1950 foretog arkæologiske undersøgelser ved Prosna i Kaliszområdet, bemærkedes en stok, som den tidligere godsforvalter havde hos sig og benyttede til at rense marken for kratvækst og ukrudts rødder. I den ene ende sad indbanket et jernsværd fra romertiden. Han var så venlig at forære os sværdet.
Af Zdzislaw Rajewski
En landmand fra Slopsk ved Wolomin var en dag i Warszawa og fik øje på nogle jernsager blandt vore udstillede genstande, hvilket fik ham til at melde om et fund. Vi kørte straks i bil til Slopsk, hvor manden viste os nogle træer. På et af dem hang en skjoldbule, som han havde pløjet op i 1938. En jernspydspids, som var fundet ved samme lejlighed, lykkedes det ikke at skaffe tilveje, men ude i marken fortalte lerkarskår og brændte menneskeben om tilstedeværelsen af en gravplads. Herfra stammede skjoldbulen, som kan dateres til 2. århundrede efter Kristi fødsel. Den kom nu på museum efter af have tilbragt 25 år i aspetræet.
Et yderst sensationelt fund, en pragtfuld håndkile fra tidlig palæolitisk tid, blev i 1967 indbragt til Statens Arkæologiske Museum af en mand fra omegnen af Warszawa, der angav at have fundet den hjemme i sin have. Ved besøg på stedet udpegedes det hul, hvor stenen var opgravet, idet finderen samtidig over for museumsmanden udtrykte sin forundring over, at denne ved et så opsigtsvækkende fund tillod sig at møde op uden følge af presse og fjernsyn. Håndkilen var imidlertid af en type flint, som ikke forekommer på polsk område. Stillet over for denne kendsgerning indrømmede manden, at det godt kunne være, nogen under en af hans hyppige rejser til familien i Frankrig var kommet til at putte den i hans kuffert. Desværre er den slags fund ikke nær så sjældne i Frankrig som i Polen.
Et nylig indkommet eksempel på oldsagers mange muligheder er vist på billedet. En økse fra bronzealderen er af en fingernem landmand lavet om til et loddeapparat!
Sig ikke, at menneskene er uopfindsomme.
(Fig. 1).
(Fig. 2).
Fig. 1: Ingen figurtekst.
Fig. 2: Ingen figurtekst.