Øresundssilden

Gennem næsten et halvt årtusind lå på dansk grund et af Europas største og vigtigste markeder, af lige stor betydning for statens og den jævne mands økonomi. Øresundssilden, »som Gud giver dem for intet«, var, kan man næsten sige, dengang for Danmark, hvad olien idag er for landene i Mellemøsten. Fra 1100-tallet indtil Christian 4.s tid mødtes på den lille halvø Skanør ud mod Øresund i et par hektiske høstmåneder danske og fremmede købmænd i tusindvis. Det har været et broget skuespil, for selvom silden dominerede handelen, var det en international varemesse, hvori alle samfundslag tog del. Borgerlige såvel som gejstlige og adelige ejede boder i området, og blandt de udenlandske købmænd førte de mægtige Hansestæder sig frem. Men det var tillige en arbejdsplads for fiskere, saltere og håndværkere og for den øvrighed, der ud fra særlige retsregler skulle opretholde markedsfreden samt - ikke mindst - indkræve de mangfoldige afgifter.

Af Redaktionen

Skønt dette årlige købestævne var af kolossal betydning i den tid, det bestod, ja i mange tilfælde bestemmende for krig og fred, har det aldrig været genstand for en sammenfattende fremstilling, men bliver det nu, nemlig i Skånemarkedet, der om kort tid udsendes af Wormianum. Historikeren Henning S. Erikssons bog er spækket med oplysninger, der er hentet i talrige kildeskrifter - fra landskabslove og markedsanordninger til regnskabsbøger og søfartsregler. Med hovedvægten på markedets funktion får vi - bag om krige og kongerækker - et billede af handelens veje og vilkår og af Hansaforbundets betydning på godt og ondt.

Bogen, der vil foreligge i slutningen af april, bliver på 152 sider, illustreret med tegninger, kort og fotografier. Pris i boghandelen 80 kr, for abonnenter 70 kr.