Læselyst
Den tålmodighed over for tryksværte, som kendetegner papiret, er ikke blevet os mennesker til del. Vi vælger og vrager - og det vil vi gøre også i denne artikel, der handler om årets udbud af kulturhistorisk litteratur. I spalten til højre på næste side er opstillet et udvalg, hvortil skal knyttes nogle kommentarer. Kommentatorens tilstand har under læsningen været svingende. Han har kedet sig bravt ind imellem, oftere dog glædet sig og stundom besteget begejstringens højder. En detaljeret beskrivelse af hele dette sjælelige drama tillader pladsen ikke. Vi må nøjes med i al korthed at videregive vore erfaringer.
Af Redaktionen
Tohundredeåret for Struensees henrettelse er blevet mindet - af aviserne og af Harald Langberg i hans bog om »Dødens teater«. Han fremlægger sagen i alle detaljer - fra balaftenen den 17. januar, gennem processen (om man kan kalde den sådan) frem til henrettelsen, den modbydelige menneskeslagtning på Øster-Fælled. Bogen fortjener at nævnes først, den er sjældent velskrevet og fængslende. Og mens man nu er ved denne forfatter, kan man roligt tage hans »Stavkirker« med. Hvis man ikke er interesseret i emnet, skal man nok blive det.
Fra Nationalmuseet udgår en stigende strøm af bøger. Et par af dem ligger tæt i kølvandet på de store Brede-udstillinger om klædedragt og sport; de fungerer som en slags kataloger, der uddyber emnerne under mange billeders ledsagelse og for en ufattelig billig pris. Også den herostratisk berømte Persien-udstilling har fået en bog.
- Men Nationalmuseet har mange andre grene på sit træ, og adskillige af dem har båret frugter i form af småbøger - om vogne, om folkedragter, om Frilandsmuseets skånske hus, om vikingernes Grønland, om fabrikken i Brede, om ukrudtets kulturhistorie og om Skt Bendts kirke i Ringsted. Skulle noget fremhæves, måtte det være »Huset fra Dörröd«, som er velskrevet og nydeligt udstyret, og bogen om Skt Bendt, der passende kunne tjene som mønster for andre lignende vejledere.
Jelling, det uopslidelige, har igen inspireret til en bog, den er af Jens Heltoft og fremsætter en række teorier, som nok ikke alle vil få lov at stå uantastet. - J. C. Jacobsen har bidraget med hele tre bøger omhandlende hekse og andet djævelskab; stoffet er spændende nok, men forfatteren kan vist ikke lide Læsere - man bliver helt vemodig, når man tænker på, hvordan nu afdøde Anders Bæksted turnerede tilsvarende emner. - Finn Lynggaards jydepottebog fordyber man sig gerne i, den nøjes ikke med at beskrive det sorte lertøj i mange interessante enkeltheder af teknisk og historisk art, men giver også detaljerede anvisninger på, hvordan man selv kan lave det. - De mærkelige og højst uanselige sandhuse på Ærø har Frode Lund viet sin interesse og en bog, hvis mange fine tegninger gør det til en fornøjelse at få den mellem hænder.
Morsom er en ølbrygningsbog fra 1812. Det genoptrykte værk er af meget beskeden størrelse, men prisen er sat derefter, så der ses ingen grund til, at det skal savnes i noget hjem. Om ølbrygning og meget andet kan man iøvrigt læse i et par tryksagsmapper, som Maribo museum har udsendt til undervisningsbrug; de handler om hverdagens arbejde, som det formede sig omkring år 1800. - Som en nyhed fra bladverdenen kan nævnes Den iconographiske Post, et kunsthistorisk tidsskrift, der endnu basker lidt ubehjælpsomt med vingerne, men som nok skal komme efter det. Også undervandsarkæologien har fået sit tidsskrift - eller årbog må man vist snarere kalde det - men her bevæger vi os uden for de nationale enemærker.
Lige indkommet ad døren er »Arkæologisk ABC«, der ikke, som man skulle tro, er en lærebog i arkæologiens begyndelsesgrunde, men simpelthen et arkæologisk leksikon. At bedømme anvendeligheden lader sig næppe gøre på stedet, det må ske gennem længere tids brug, men det umiddelbare indtryk er det bedst mulige. Bogen er rigt illustreret og synes gennemført med passende grundighed. For læsere af Skalk må den kunne blive et såre nyttigt supplement.
De omtalte bøger kan, med de i listen nævnte undtagelser, erhverves gennem boghandelen. Bemærk venligst, at Skalk ikke tager mod bestillinger.
Harald Langberg: Dødens teater. Gyldendal 1971. - 38,50 kr.
Samme: Stavkirker. Kbh. 1972. -38,50kr.
Folk skaber klæ'r - klæ'r skaber folk. Nationalmuseet 1971. - 12 kr.
For sportens skyld. Nationalmuseet 1972. - 12 kr.
Persien - Iran. Nationalmuseet 1971. - 42 kr.
Holger Rasmussen: Vogne i Brede. 1971. - 2kr. (Fås kun i Nationalmuseets kiosker).
Ellen Andersen: Folkedragter i Nationalmuseet. Nationalmuseet 1971. - 18 kr.
Johan Lange: Levende fortidsminder. Ukrudt, kulturhistorie, forsvarshistorie. Nationalmuseet 1972. - 12,65 kr.
Knud Krogh og Svend E. Albrethsen: Vikingernes Grønland. 1971. - 3,50 kr. (Fås i Nationalmuseets kiosker).
Peter Ottosson: Brede Werck. Nationalmuseet 1971. - 5 kr.
Peter Michelsen: Huset fra Dörröd. Nationalmuseet 1971. - 8,80 kr.
Rikke Olsen, Niels-Jørgen Hansen og Erik Kjersgaard: Skt. Bendts kirke i Ringsted. Nationalmuseet 1972. - 16,85 kr.
Jens Heltoft: Jelling. Reitzels forlag 1972. - 17,75 kr.
J. C. Jacob sen: Den sidste hexebrænding i Danmark. Gads forlag 1971. - 27,60 kr.
Samme: Christenze Kruckow. En adelig troldkvinde - . Gads forlag 1972. - 27,60 kr.
Samme: Djævlebesværgelse. Gads forlag 1972. - 34,50 kr.
Finn Lynggaard: Jydepotter og ildgrave. Clausens forlag 1972. - 78,50 kr.
Frode Lund: Sandhuse på Ærø. 1970. - 39,50 kr.
Genoptryk af professor Olufsens »Anviisning for Land-Almuen til at brygge Øl« fra 1812. NEFA's forlag 1971. - 8 kr.
To mapper med tryksager vedrørende »kvindens hverdag« (pris 12 kr) og »mandens hverdag« (pris 10 kr). De er beregnet til undervisningsbrug og kan erhverves gennem Lolland-Falsters Stiftsmuseum, Maribo.
Den iconographiske Post. Et nordisk blad om billeder. Leveres med 4-5 numre om året for en abonnementspris på 18 kr. Udgiver: Kalkmaleriregistranten, Købmagergade 44-46, 1150 Kbh. K.
The International Journal of Nautical Archaeology. Seminar Press. Ca 60 d.kr.
Arkæologisk ABC. Red: Mogens Rud. Politikens forlag. - 37,50 kr.