Komfurets kogebog
I serien af historiske kogebøger, der er planlagt til seks bind, er vi nu nået til nr 4. Det handler om komfuralderen, det vil sige perioden ca 1840-1910, en tid med store omvæltninger, også inden for madlavningen. Det var det velbjærgede borgerskabs epoke med masser af tjenestefolk. Store herremiddage, suppéer og bugnende kaffeborde var naturlige ting i de bedrestilledes tilværelse.
Af Redaktionen
Blandt tidens kogebogsforfattere er Madam Mangor og Frøken Jensen endnu kendt, men der var mange andre. Else-Marie Boyhus, der sidder inde med overblikket, har med vanlig kyndighed udvalgt de opskrifter, hvis kvalitet gør dem interessante for os i 1978. Det er retter som suppe financière, høns i gelé, sild og kartofler i små kasser, kartoffelrand, gratin gortschakoff, rouletter af kalkun og selleri, rouletter af kalvebrisler og engelsk oksesteg. Et helt afsnit er helliget desserterne. Fra den enkle rødgrød via forskellige geléer og buddinger når man frem til den store »Kage à la Royale« med indhold af, blandt andet, 3/4 flaske madeira.
Else-Marie Boyhus' Historisk kogebog 4, Komfuralderen, er indbundet og rigt illustreret, således med malerier af danske kunstnere som Anna Ancher og J. F.Willumsen. Den udkommer i løbet af april og koster 48,50 kr. For abonnenter dog 39,50 kr.
Seriens tre første bind - Postejer og tærter, Traditionsrige retter og Det åbne ildsteds mad - er stadig på lager. Som bekendt kan de købes enkeltvis.