Kirkens krigere
(Fig. 1) Efter nytår gik man igang med at restaurere Lyngby kirke ved Århus. Det skete med vanlig forsigtighed og måske lidt til, for man vidste, at der var kalkmalerier under hvidtekalken. De havde været fremme i 1880'erne, men var slet bevaret og blev igen overkalket - men de var der altså, og resterne af en omfattende bibelsk udsmykning fra først i 1200-årene skal naturligvis ikke ødelægges. Endnu før den egentlige vægbehandling var påbegyndt, indtraf noget uventet. Et panelbræt var fæstet til væggen med et søm, her sprang et stykke af den glittede puds fra og afslørede en underliggende pudsflade med et billede ældre end de før omtalte. Så heldigt var det, at afdækningen af det nyopdagede kunne ske, uden at den yngre udsmykning led skade.
Af Henrik Græbe
Fig 1: Foto: Jens Vellev
Restaureringen er langt fra tilendebragt, men det nye billede er så spændende og står så livfuldt på den endnu kun groft afrensede mur, at det fortjener at vises allerede på dette tidspunkt. Det forestiller to ryttere. I fuldt spring farer de mod hinanden med fældede lanser, mens lange skjolde holdes beredt til at opfange modstanderens stød. De bærer hjelm og knælang skjorte med bælte og sværd ved venstre side. Hestene er let udstyret med bånd om panden og ved boven små klokker; et skaberak over ryggen flagrer med lange tunger under bugen. Der er frit løb med frie tøjler, og farten fornemmes i den flyvende vimpel på en af lanserne. Et øjebliksbillede, en situation opfanget i brøkdelen af et sekund. Stridens udfald er ubekendt - for os som for billedets samtidige - men hvis kæmperne, som man kan gætte på, er det gode og det onde, er den jo heller ikke afgjort endnu. Billedet har stået alene på kirkens ældste puds og er behandlet med varsomhed, da man omsider skred til overdækningen. Det må have betydet noget for datidens mennesker.
Lyngby-kirken synes opført omkring midten af 1100-tallet, og da billedets detaljer peger mod samme tid, kan vi formode, det har været med fra begyndelsen. Gammelt er det altså, omend ikke blandt de allerældste som f.eks. dem i Jelling og Tamdrup. Rundt om i jyske kirker og specielt på Århusegnen findes en del rytterbilleder, men dette indtager en særstilling på grund af motivets egenart. Alt ialt et meget ejendommeligt fund i fin bevaringstilstand.