Kammerat Glob

Når P.V.Glob ved udgangen af februar forlader posten som rigsantikvar, afsluttes en epoke - dog mest for Nationalmuseet, mindre for Glob selv, der altid har gået sine egne veje og sikkert også vil gøre det i fremtiden. (Fig. 1) At han har fået 70 år på bagen, er ubestrideligt, men det drengede grin er i behold, og sindet uforandret. Der står eventyr i hans kølvand, vilde projekter ind- og udenlands, som til alles undren er lykkedes og blevet til groende livskraftige foretagender. Videnskabsmanden og kunstneren forenes i hans person, men menneskekundskaben er måske hans største aktiv. Han ser talenterne, før andre får øje på dem; mangen skævbenet student har med hans bistand fået prøvet kræfterne. At han har modstandere, tør ikke nægtes, men vennerne er mange.

Af Redaktionen

Billede

Fig. 1. Fot: Jan Kock

En kreds af disse venner har slået sig sammen om at skrive en bog, men selv om fødselsdagen er anledningen, er den ikke et festskrift i egentlig forstand. Den handler om Globs univers - om hans baggrund, hans udvikling, hans indsats, men først og fremmest om oplevelser, de femten forfattere har haft sammen med ham. De fleste af bogens bidragydere vil være velkendte for Skalks læsere. Fotografen Lennart Larsen og Globs søn maleren Anders Glob har ydet vægtige billedbidrag, og ellers er spisesedlen følgende:

Jørn Glob: Flækken og blyanten.
Knud Thorvildsen: Det oldnordiske museum.
Helge Larsen: Yngste mand på overvintring.
Elise Thorvildsen: Borremosedage.
Harald Andersen: Galgemanden.
Georg Kunwald: Levende billeder.
Peder Mortensen: Carl Hillmans ledsager.
Poul Kjærum: Vejen til Moesgård.
Geoffrey Bibby: Vi ta'r sgu derned.
Karen Frifelt: Beduin blandt beduiner.
Klaus Ferdinand: Det er der futurum i.
Holger Rasmussen: Rigsantikvaren.
Jan Zibrandtsen: Månen over Ella Ø.
Holger og Palle Friis: Kammerat Glob.

Sidstnævnte kapitel er blevet navngivende for bogen. Denne, der netop er udkommet hos Wormianum, er rigt udstyret med billeder, heraf mange i farver. I afsnittet om Glob som kunstner (Zibrandtsen) vil man finde flere af hovedpersonens egne malerier gengivet. Det er en side af rigsantikvaren, som vel de færreste kender. (Fig. 2)

Billede

Fig. 2. Den unge Glob.