Himlen er lav
For omkring 500 år siden omkom en lille flok eskimoer fra Umanak-området i nærheden af deres vinterboplads og blev begravet sammen under et klippeudhæng. Konstant tørke og skygge mumificerede de døde, og det vakte berettiget opsigt, da de sidste år kom for dagen i deres velbevarede dragter.
Af Redaktionen
Undersøgelsen af de usædvanlige grave faldt i den grønlandske kunstner og museumsmand Jens Rosings lod. I en artikel (Skalk 1978:6) har han allerede fortalt om den spændende opdagelse og givet en forsmag på de mange oplysninger - ikke mindst dragthistoriske - vi havde i vente. Siden er mumierne »pakket ud« og gransket, og Rosing har på Wormianums tilskyndelse skrevet en bog om fundet. Med en kunstners sind og en grønlænders kendskab beretter han i ord og streg om de otte døde skrællinger - som nordboerne kaldte urbefolkningen - og den lille boplads omkranset af stejle fjelde: Qilakitsoq - stedet med den lave himmel. Personerne og deres klædning belyses i enkeltheder, der også fører ind på de praktiske og religiøse tanker bag eskimodragten; fangstmetoder og den travle, daglige tilværelse levendegøres. En videnskabelig undersøgelse er udmøntet til en underholdende beretning om samspillet mellem dyr og mennesker i en barsk natur.
Jens Rosings Himlen er lav, der udkommer i september, bliver i stort format. Den er af forfatteren illustreret med mængder af tegninger, deraf ca 30 i farver. Pris, indb., 98 kr i boghandelen, 84 kr for abonnenter.