Flaskepost

Mærkelige ting kan dukke op, når gamle bygninger gås efter i sømmene. Således på herregården Meilgård, Norddjursland, da man 1983 istandgjorde et værelse i den tidligere tjenestefløj. Bag et træpanel i en vinduesniche kom en støvet flaske til syne. Den var tilproppet, men hvis finderen har håbet på noget drikkeligt, blev han skuffet, flasken indeholdt kun sammenrullet papir. Efter et par forsøg lykkedes det at få det fisket ud: tre gulnede og i kanten let mørnede ark brevpapir. De to hørte sammen, de var dateret 10. september 1894, og følgende stod at læse:

Af Jesper Laursen

Billede

Fig. 1: Del af brevet fra 1894.

Kjære Efterfølgere
Paa denne Sædel finder de alle Navnene paa dem som dette Aar Tjente Hofjægermester luel.
Kudsk Niels Rasmussen
Kudsk Anton Adriansen
Køkkenkarl Søren Sørensen
Stalkarl Anders Larsen
Skytte Laurits A. Madsen
Husjomfru H. Hansen
Kammerjomfru A. Bigandt
Husholdningselev Petrea Christensen
Køkkenpige Henriette Jensen
Sygplejerske Sødster Jørgine
Stupiger Lovise Sørensen og Johanne Jensen
Gartner B. Andersen.
Og til slut mig Tjener Anton Jensen.
Haabende at alle vores Efterfølgere her paa Meilgaard maa have ligesaa gode og glade Dage som os.

Og på det andet ark med samme håndskrift:

Kjære Efterfølgere.
Søger Herren mens han findes, alle disse Navne som de ser paa denne Sædel har funden Herren paa 3 nær. Vores haab er stadig at faa disse med ogsaa. Og kjære Ven som finder denne Fladske, har du din Jesus Kjær eller staar du i Verden ene. Men gaa saa endelig til Herren og bed om Naade saa vi mødes en gang om ikke her saa Hisset.

Det tredje ark var dateret 22. februar 1913; det er altså kommet til 19 år senere.

Kære Ven som finder dette som du ser har vi fundet Skrivelsen af 10/9 1894 og vi maa som fornuftige Mennesker beklage at i skal se der har engang været skøre Mennesker til men haaber vi at i ikke tror saa slemt om os, som nu tjener her, eller arbejder her, som Haandværker, da vi fuldt ud overlader til enhver at tro hvad de vil. Hermed de Venligste Hilsener til Mandfolkene og de Kærligste til Damerne (Fig. 2, Fig. 3).
Kusk Laurids Larsen
Køkkenkarl Laurids Lauridsen
Osv: oldfrue, to stuepiger, to kokke, to elever, skytte og skovfoged. Endvidere: tre snedkere, to tapetserere og fem malere - åbenbart de omtalte håndværkere, der har arbejdet på gården og vel sagtens derved fundet den gamle flaske.

Billede

Fig. 2: Georg Achens maleri af Vilhelm Beck er fra 1895. Det findes på Frederiksborgmuseet. Fig. 3: Herskabskusk Niels Rasmussen (1859-1935) forlod Meilgård efter eget ønske, fordi han følte sig kaldet til at virke for missionen. Hans fratræden i 1906 hænger dog også sammen med, at godset ved den tid fik sin første bil. - Billedet her og på næste side er venligt udlånt af Børge E. Breitenbauch.

Flasken indeholdt altså to lidt modstridende - må man nok sige - budskaber anbragt med en lille snes års mellemrum. Det første, fra 1894, skal ses på baggrund af den indremissionske vækkelse, som i denne tid gik over landet. Den var kommet til Danmark udefra omkring midten af århundredet og havde fundet sin ubestridte leder i Vilhelm Beck. Han var præstesøn fra Slagelseegnen og blev, skønt ikke udpræget religiøst interesseret, teolog, hvorefter han virkede - først som lærer i Kalundborg og senere som kapellan hos faderen. Her fandt han sin åndelige form - blandt andet gennem læsning af Søren Kierkegaard - og blev førende i den nystiftede bevægelse, som takket være hans usædvanlige personlighed efterhånden fik tilhængere over hele landet. Efter faderens død 1865 blev han præst i Ørum ved Grenå, kun en milsvej fra Meilgård, og her virkede han til 1874, hvor han vendte hjem til fødesognet på Sjælland (Fig. 4). Opholdet på Djursland havde båret frugter, og andre fortsatte, hvor han slap. I 1893 begyndte herskabskusken Niels Rasmussen (øverste navn på flaskedokumentet) at holde ugentlige bibelmøder i kuskeboligen på Meilgård og, som det fremgår, med god tilslutning blandt de øvrige tjenestefolk.

Billede

Fig. 4: På det gamle fotografi ses førstekusk Niels Rasmussen på bagsædet, mens hofjægermesterinde luel selv har taget tømmen. I baggrunden Meilgård. Flaskeposten blev fundet bag et af de vinduer, der skjules af hestenes manker.

Hvordan situationen var, da Niels Rasmussen 1906 forlod Meilgård for at tiltræde en stilling som indremissionær i Nordjylland, er uvist, men efterhånden som de gamle tjenestefolk blev skiftet ud, må der være sket en ændring; Beck var nu død, og virkningen af hans forkyndelse har været aftagende. Ved genfundet af flasken i 1913 gav dens budskab i hvert fald ikke genlyd. Enhver måtte nu blive salig i sin tro.