Dragesmykket
Et dyr af tvivlsom zoologisk herkomst, men ubestridelig elegance optræder hyppigt i den sene vikingekunst, undertiden omklamret af en slange. Det ses på Jellingstenen som en slags pendant til Kristusfiguren og igen på den lidt yngre Londonsten og andre af Ringerikestilens frembringelser. I en anden af bladets artikler (side 10) har vi allerede stiftet bekendtskab med denne drage, eller hvad man nu skal kalde det, og ønsker man linjen fortsat, kan man kaste et blik på vedføjede billede. Dyret her er i Urnesstil, Ringerikestilens afløser, som slutter den lange udviklingsrække. Den hedenske dyrekunst må vige for de kristnes planteornamentik, men den dør i skønhed.
Af Redaktionen
Det afbildede smykke er en kopi, fremstillet på Skalks foranledning med venlig tilladelse af Nationalmuseet, hvor originalen forefindes. Denne, der hører til eliten blandt de forholdsvis få bevarede »Urnes-smykker«, er fundet år 1900 i Roskilde, byen der ved oldtidens slutning blev rigshovedstad. Her residerede Svend Estridsen og hans sønner, smykkets ejer skal vel søges i kredsen omkring dem.
Kopien, som billedet viser i fuld størrelse, er dannet ved afstøbning og gengiver nøje originalens form. Hvad materialet angår, har vi derimod erstattet bronze med sølv, et metal, der ikke er formen fremmed. På bagsiden er anbragt nål og øsken, så at man er frit stillet med hensyn til bæremåden. Dragesmykket tilbydes læserne for en pris af 192 kr.