Disk og dug

Med fem små kogebøger har Wormianum ved Else-Marie Boyhus' hånd indført læserne i det historiske køkken. Nu sørger Holger Rasmussen fra Dansk Folkemuseum for serveringen. Den er, som naturligt, enkel hos den jævne mand, kompliceret hos den formuende - der kan være både tin og sølv, skueretter og skylleskåle på bordet foruden naturligvis den rigtige mad - men fælles er, at intet overlades tilfældet. Fra man bænkes, til der er læst fra bordet, gennemspilles hele det ritual, der går under navnet bordskik. Enten man rækker til fællesfadet ved bondens langbord eller deltager i kongens taffel, er der hele tiden faste regler at iagttage. Christian 2.s instrukser desangående til sine hofmænd er det ældste, vi har om den sag i Danmark, men de er næppe nået uden for adelens kreds. Af et lidt yngre skrift, »Børnespejl«, med anvisninger på, hvordan børn bør optræde, kan vi imidlertid udlede, hvad der var gode manerer i den borgerlige del af samfundet. Meget kan stadig passere, andet særtegner tiden, for eksempel formaningen om at tage maden med kniven og ikke med hånden; det var før gaflen vandt indpas. Tider skifter - også i madens verden. Nyheder som kaffe, te og chokolade bragte således meget nyt til bordservicet, ja ændrede ligefrem omgangsformerne.

Af Redaktionen

Bordskik er i vore dage under nedtrapning, men borddækning stadig aktuel, og det er under alle omstændigheder både nyttigt og fornøjeligt at kende baggrunden for det, man foretager sig såvel i det daglige som ved festlige lejligheder. Holger Rasmussens Disk og dug er som forgængerne indbundet og fyldigt illustreret i sort-hvidt og farve. Bogen udkommer først i maj og koster 72 kr i boghandelen, 59 kr for abonnenter.

De øvrige bind i serien er: 1. Postejer og tærter. 2. Traditionsrige retter (om kogekunstens klassikere). 3. Det åbne ildsteds mad. 4. Komfuralderen. 5. Steg og is.