Det forsvundne årtusinde
Læsere af Geoffrey Bibbys »I Dilmun tier ravnen« vil med spænding imødese næste udspil fra den dansk-engelske arkæolog. Det er på vej. »Det forsvundne årtusinde«, der har opnået stor succes i Amerika, England, Frankrig og Tyskland udkommer på forlaget Wormianum.
Af Redaktionen
Bogen omhandler perioden 2000-1000 før Kristus. I Danmark dyrkede Egtvedpigen og hendes samtidige solen og de store øksers gud, men sydpå, i landene omkring Middelhavets bund, tog civilisationen lange skridt. Oldtidsfolk som ægyptere, hittitter og filistre udviklede deres særegne kulturer, den trojanske krig trak sine blodspor og udvandringen fra Ægypten fandt sted, mens folk som Hammurabi, Abraham, Tutankamon, Moses og Agamemnon levede deres mere eller mindre håndgribelige liv. Det er en periode med store og grundlæggende begivenheder, men den kan forekomme noget kalejdoskopisk. Det er ikke let at holde trådene fra hinanden.
Her kommer Bibby til med sin store viden, sin ordenssans og, ikke mindst, sit bekendte fortælletalent. Det er en ny måde at skrive historie på - om baggrunden siger han selv i bogens forord: »Jeg har altid fundet tidsangivelserne i den konventionelle historieskrivning vanskelige at arbejde med. I al historieskrivning er der en tendens til, at forfatteren hopper let og elegant hen over tidsrum, hvor der ikke sker noget betydningsfuldt. Og dette har bekymret mig. Når historikeren henkastet skriver »50 år senere«, har jeg altid måttet stoppe op og minde mig selv om, at hvis jeg havde været 20 år i foregående afsnit, ville jeg nu være 70, og hvis jeg havde været 50, ville jeg nu være død. Tilsvarende er det ikke gjort så tydeligt, at jeg kan fatte det, når to hændelser, som ikke har noget med hinanden at gøre, finder sted i samme tid. Det varede længe, før jeg blev klar over, at tyrkernes erobring af Konstantinopel (1453) og opdagelsen af Amerika (1492) skete i samme menneskealder«.
Historien bliver mindre skematisk og betydelig mere menneskelig under Bibbys hænder. Sin beretning har han inddelt i fjorten levealdre med hver sin ledefigur, når én afgår, træder en anden i hans sted, til vi er vel igennem og mange oplevelser rigere. Lad os håbe, han ved lejlighed finder fjorten nye guider, som kan føre os videre til den berømte nat i Bethlehem.
Geoffrey Bibbys Det forsvundne årtusinde, der udkommer i maj, er på 280 sider, i stort format og med mange illustrationer, deraf en del i farver. Den indbundne bog koster 148 kr i boghandelen, 120 kr for abonnenter.