Bondekultur

Bondekulturen er Axel Steensbergs speciale, og han har de bedste forudsætninger, eftersom han selv er et produkt af den. Sine første og måske vigtigste studier gjorde han på faderens gård ved Herning, og senere var han nogle år selv aktiv landmand, men sprang fra, blev student, cand. mag., dr. phil., professor - dog naturligvis med passende mellemrum. Med Nationalmuseet fik han tidligt kontakt og opnåede gennem samarbejde med arkæologen Gudmund Hatt stor udgravningsmæssig erfaring. Det var jernalderbønderne, han i de år dyrkede, men deres »historiske« efterkommere tiltrak ham nok så meget, og i studiet af dem fandt han sit egentlige felt. At han ikke svigtede arkæologien, kan man overtyde sig om gennem læsning af bindstærke værker, således om de sjællandske lokaliteter Store Valby og Borupris. Der var aldrig langt fra spaden til pennen og papiret.

Af Harald Andersen

Axel Steensbergs forfatterskab er stort og mangesidet, men selv hvor han er mest videnskabelig, fornemmer man bondesønnen, som ved, hvad det drejer sig om, og mærker, at han ønsker sig læst af flere end nogle få specialister. Ind imellem er der blevet plads for folkebøger - om bøndergårde, om landsbyens udvikling, om almuemøbler - som gang på gang har måttet optrykkes. Mesterstykket i den retning er nok storværket »Dagligliv i Danmark«, fire tunge bind, for ganske vist er han ikke ene om det, men han har som redaktør formået at få en lang række forskellige mennesker til at underordne sig fællesskabets love og udtrykke sig med en lethed, som gør læsningen frydefuld. Med glæde erfarer man, at også dette værk er på vej i nye oplag. En værdig efterfølger for gamle Troels-Lund.

Vidt om i verden har man haft brug for Steensbergs lærdom, og det har ført ham på lange rejser, der har givet stof til eftertanke og yderligere baggrund for studier i det hjemlige. Anerkendelse har det ikke skortet på, men netop hans populariserende indsats hører næppe til det mest påagtede. (Fig. 1). Det må der bødes på, mener Wormianums bestyrelse, for ret beset er det ikke så almindeligt, forskere af virkeligt format viser tilbøjelighed i den retning. Ved et nyligt afholdt møde besluttede man at tildele ham Skalks hæderspris - 8000 kr - og det dertil hørende Lejre-strømpebånd. Påsætningen har, når dette læses, fundet sted.

Billede

Fig. 1: FOT: GRITH LERCHE

»Vid det er en ære - «, som vi synger i denne tid.