Billedsten
Fortidens ideverden når os sjældent og kun glimtvis. Hvilke tanker lå der bag bronzealderens lurer, solvognen, de overdimensionerede pragtøkser? Vi får en antydning herom i de billeder og tegn, datidens mennesker har efterladt os indhugget i sten, helleristningerne - om vi ellers forstår at løse deres rebusser. P. V. Glob har forsøgt. I et omfangsrigt værk, på hvis fremragende fotografier hver eneste detalje springer frem af forvitringen, fører han os fra Bornholms klipperistninger og videre rundt blandt de »løse« skål- og billedsten, der kendes overalt i landet. Vi får hele materialet forelagt, og der suppleres med tilsvarende fra andre lande. Gennem rigsantikvarens fantasi og indlevelsesevne kommer vi bronzealderens religiøse verden på nærmere hold.
Af Redaktionen
Efter overenskomst med Jysk arkæologisk Selskab har Skalks bogtjeneste overtaget et antal af Helleristninger i Danmark (1969). Den indbundne bog i format 22 x 30 cm og på 332 sider tilbydes læserne til en meget fordelagtig pris: 85 kr.
En beslægtet verden møder os et årtusind senere på de gotlandske billedsten, hvis fremstillinger dukker op i århundrederne før vikingetiden og rækker frem til begyndende middelalder. Mere end en generation tilbage udsendte Uppsala-professoren Sune Lindqvist det store standardværk »Gotlands Bildsteine«, resultatet af »ospard möda och stor lärdom«. Siden er flere sten og nye forskningsbidrag kommet til, og nu har Gotlandsarkæologen Erik Nylén sammen med Jan Peder Lamm i »Bildstenar« givet os en »nøgle« til dette enestående kildestof. I en lettilgængelig tekst med et omfattende billedmateriale belyses stenenes historie, motivkredse og den mytologiske baggrund i asalæren med Odin og Tor som hovedpersoner. Det er en kunst, der vel endnu mere end bronzealderens har rod i dødekult og gravskik, men bagved skimtes vikingernes hverdag.
Fra det svenske forlag har Skalks bogtjeneste overtaget en lille del af oplaget. Bildstenar - indbundet, 193 sider, format 13 x 22 cm - sælges til favørprisen 75 kr.