Bagmandsrapport
Rygtet løber, at der for tiden sker store ting bag Nationalmuseets tilknappede facade i Frederiksholms Kanal. De gamle stive udstillinger må omsider vige for noget levende og menneskevenligt, passende for et nutidigt publikum. Det er en stor beslutning, men den er ikke uforberedt. Gennem årene har museet i sin nordsjællandske filial gennemført en række storstilede udstillingseksperimenter, som kan danne grundlaget for det mere varige, der nu skal komme. Heroppe i Brede er gjort en pionerindsats, hvis succes kan måles i helt forbløffende besøgstal. Mange spændende emner er taget op: Den hellige mose, Buddha's veje, Klæ'r skaber folk, Sporten, Erik den Røde, Vore bedsteforældre og nu Den hvide gud. Arrangement har afløst arrangement, så museumsstøvet aldrig fik lov at lejre sig. Mistrøstige museumsfolk har hentet nyt mod og nye ideer i Mølleådalen.
Af Harald Andersen
Underet i Brede er naturligvis mere end én mands værk, men når regnskabet skal gøres op, kommer man ikke uden om at nævne Werner Jacobsen, lederen af Nationalmuseets Oplysningsafdeling. Han er bagmanden, der får det hele til at køre. Om Brede-udstillingerne havde eksisteret uden ham, skal vi lade være usagt, men det er utænkeligt, at de skulle have nået deres nuværende form og fylde, om ikke han havde lagt til af sin personlighed.
Han har også meget at øse af. Af fag er han etnograf og så alvorligt tog han sin videnskab, at han tilbragte mere end et tiår af sin ungdom på rejser i Asien: Indien, Ceylon, Nepal, Mongoliet. (Fig. 1). Undertiden tabte man hans spor, men han dukkede op igen, og rige gaver indløb til danske museer fra den utrættelige samler. Også menneskekundskab samlede han. Nu har han slået sig til ro, for så vidt man kan bruge udtrykket i forbindelse med hans nuværende virke.
Fig. 1: Foto: P. V. Glob
Det var kun ret og rimeligt, når Wormianums bestyrelse ved et efterårsmøde besluttede at lade Skalks gyldne orden, Lejrestrømpebåndet, pryde Werner Jacobsens læg. Anbringelsen fandt sted 15. februar ved rigsantikvaren, professor P. V. Glob, på Skalks redaktion. Med båndet fulgte en pris på 4000 kr.
Fig. 2: Ingen figurtekst.