Af den gamle skole

Fremsynede pædagoger havde tidligt blikket åbent for billedets betydning som undervisningsmiddel, men først fra slutningen af 1700-årene gav det sig praktiske udslag af betydning, og med den stadig bedre reproduktionsteknik fik metoden vind i sejlene. Ca 1870 holdt en ny form sit indtog: store billedtavler beregnet til ophængning på skolestuens vægge, hvor børnene kunne tilegne sig deres stærkt belærende indhold ved daglig at have dem for øje og ved at få dem gennemgået af læreren. Anskuelsesundervisning kaldtes denne form for kundskabsmeddelelse, som med skoleloven af 1899 blev obligatorisk fag, hvilket satte yderligere skub i billedmageriet. Emnerne kunne være zoologiske, etnografiske, historiske - der var mange muligheder. Anskuelsesbillederne levede helt op til midten af vort århundrede, hvor de måtte vige for nyere påfund som dias, film og billedbånd.

Af Redaktionen

I årene 1902-4 udsendtes en sådan serie, »Nordisk Forlags Anskuelsesbilleder«. Iscenesætteren var kommunelærer Chr. Nielsen, og for den praktiske udførelse stod ti af datidens kendte kunstnere - Peter Hansen, Erik Henningsen, Emil Krause, H. A. Brendekilde m.fl. - der hver leverede ét billede. Emnet for serien var datidens Danmark: hovedstaden, købstaden, landsbyen, bondelandet, skoven, stranden samt de fire årstider med alt, hvad der hører til. Eksemplet øverst viser landsbyen i fuld funktion. Der vandes køer, tages mod gæster, køres til mølle, og landposten bringer breve ud med den for datiden karakteristiske præcision og hurtighed. Serien fik stor udbredelse og ansås for at være af de bedste. Den nåede uden for Danmark og var i 1920'erne obligatorisk i Hamborgs kommuneskoler.

Man kan nyde disse billeder for pudsigheden, tiden har givet dem, men også fordi de er godt professionelt håndværk og et stykke skolehistorie. En særlig tiltrækning må de have på ældre mennesker, der husker dem fra barndommens klasseværelse. Wormianum har på opfordring af Selskabet for Dansk Skolehistorie ladet sættet genfremstille i størrelsen ca 25 x 35 cm efter eksemplarer i Danmarks pædagogiske Bibliotek. De ti farvetrykte anskuelsesbilleder med kommentar af Inge-Birgit Thuesen leveres i mappe for en pris af 64 kr.